Независимо от по-активната си кампания, БСП продължава да губи електорален потенциал, сочи национално представително експресно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 2-4 май.

Установеното месец по-рано сближаване в подкрепата за социалистите и ГЕРБ продължава, като в началото на май разликата между двете партии е в рамките на 2.3%.

Потенциалът на БСП към момента възлиза на 15.5% от общия брой избиратели в страната, а ГЕРБ получава подкрепата на 13.2%.
Всеки четвърти привърженик на някоя от двете водещи партии обаче се колебае дали да отиде да гласува, сочи още изследването.

За разлика от тях, първите евро избори се очертават като поредните, в които ДПС няма проблем с мотивацията на симпатизантите си.
Високата мобилизация на привържениците на Движението му отрежда неизменния потенциал от 6.7% от общия брой избиратели в страната.

Данни към 4 май
БСП - 15.5
ГЕРБ - 13.2
ДПС - 6.7
Атака - 5.7
НДСВ - 4.9
СДС - 3.2
ДСБ - 2.3

Атака запазва обща подкрепа от 5.7%, но един от всеки трима симпатизанти на националистите все още се колебае дали да гласува.
Привържениците на Атака се открояват като най-слабо заинтересовани от изборите за Европейски парламент.
Едва 26 на сто от тях ги определят като важни и по-малко от половината се интересуват от кампанията дори на предпочитаната от тях националистическа формация.

Със сравнително широка периферия от потенциални избиратели разполага НДСВ.
Освен, че е сред най-разпознаваемите, кампанията на партията привлича вниманието и на най-голяма част от нерешилите за кого да гласуват.
Електоралните позиции на жълтата партия продължават плавно да се подобряват.
За двете седмици от кампанията подкрепата за НДСВ бележи лек ръст и в началото на май достига 4.9% от общия брой избиратели.

Началото на кампанията има стабилизиращ ефект за други партии от дясното пространство.
СДС получава подкрепата на 3.2% от пълнолетните жители на страната. Макар тя да не нараства през последния месец, сините преодоляват проблема с демотивацията на привържениците си.

ДСБ също бележи лек ръст до 2.3% от общия брой избиратели. Той се дължи основно на мобилизация на собствените симпатизанти на партията.
За да си гарантира място в Европейския парламент обаче партията все още се нуждае от привличане на нови привърженици.

Делът на сигурните, че ще отидат до урните на 20 май за евровота, нараства от 27% до 33 на сто, но въпреки това остава нисък в сравнение с провежданите досега национални парламентарни избори.

53% от избирателите проявяват повече или по-малък интерес към кампанията, а над 60 на сто са забелязали клип, плакати, брошури или конкретна предизборна проява на някоя от партиите.

Най-силно разпознаваеми към този момент са предизборната кампания на НДСВ (30%), БСП (30%) и ДПС (21%).
15 на сто от избирателите идентифицират прояви на ГЕРБ и Атака, 12% на СДС и 8% на ДСБ.