От ГЕРБ предлагат машинното гласуване да се провежда след местния вот тази есен на парламентарни, президентски и европейски избори. Т.е. машинно гласуване да няма на местните избори тази есен.

Предложението отправи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебатите за второ гласуване на законопроект за изменение на Изборния кодекс.

В комисията бе прието предложението машинното гласуване да остане за парламентарните избори с 14 гласа "за", нито един "против" и 7 въздържали се.

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Общественият отзвук ще е много-силен, ако чрез машините ударят честността и удобството на местния вот

Депутатите от Комисията решиха да не подлага на гласуване текстовете, предложени между двете четения и извън обхвата на първоначалния замисъл на законопроекта. Това са именно предложението на БСП вместо 350 души, условието за създаване на кметство да бъде 150 жители. Не бе подложено на гласуване и внесеното от ПГ на "Обединени патриоти" съвместно с независимия депутат Спас Панчев създаването на кметство да е при наличие на над 200 жители, а не 350, както е досега.

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът посочи виновника за скъпото машинно гласуване - ЦИК

Заместник-председателя на Комисията по правни въпроси и депутат от БСП Крум Зарков от БСП скочи веднага в отговор на защита изобщо на машинното гласуване, като отмяната му би било безотговорно, най-малкото защото не се спазва закона.

Няма хора, които да работят в СИК, все по-трудно се намират такива хора и все по-сложен става изборният процес. Машините са неизбежни и той не вожда причина "да се запъваме като магаре на мост" и да приличаме на развалена грамофонна плоча.

По думите на социалиста в България се появили проблеми с въвеждането на машините поради две причини - Министерският съвет отказал да изпълнява ангажиментите си по Изборния кодекс и да съдейства на ЦИК при организацията на изборите, както и заради това, че се погазват законите.

Смиляна Кръстева и Филип Попов от БСП посочиха, че няма да подкрепят машинното гласуване да се използва само на парламентарни и президентски избори. Според тях с машинното гласуване няма да има недействителни бюлетини, а всички останали доводи за отмяната му от управляващите не били сериозни.

Депутатът от ОП Емил Димитров - Ревизоро се намеси в темата с въпрос към социалистите дали имат безрезервна вяра в машините, но си отговори сам с пример. Според него, ако на местните избори един срещу друг се изправят настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова, но на първо място излезе Десислава Иванчева - кой ще бъде новият кмет, запита Емил Димитров.

По думите на Христиан Митев от ОП машинното гласуване няма как да реши всички проблеми. Въвеждане на машинното гласуване за изборите наесен за кметове и общински съветници ще доведе до тотален срив на доверието на гражданите към избирателната система в страната, посочи Митев. Обвързването на изборите с кебапчета ни връща през 2013 г. в Костинброд, допълни той.

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Демокрацията и свободният вот нямат цена, натърти Румен Радев

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията

Припомняме, първоначално от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от "Воля". Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена, която бе изтъкната и в доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент от 60 лв. на машинен глас.

На предложението се противопоставиха от БСП и ДПС.

Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента, както и редица организации като ИСИ, "Прозрачност без граници" и др. Както и омбудсманът Мая Манолова. Президентът Румен Радев също се изказа критично спрямо намерението на законотворците.