"В шеги и закачки са ни управлявали 8 месеца хора, които са некомпетентни и само на думи вярват в разделение на властите и правовата държава." На няколко решения на Конституционния съд посветиха днес брифинг от ГЕРБ. Последно, вчера КС постанови, че гласуваното от предишния парламент решение за плащанията на парите за пътни ремонти от 2020 и 2021 г. е противоконституционно.

Александър Ненков припомни обаче и другите решения на Конституционния съд .

По първия казус КС казва много ясно: Несъвместимо е с Конституцията намесата в друга държавна институция. Парламентът не може да се меси в работата на изпълнителната власт как да регламентира спор между частни лица. По втория казус, който КС обявява за противоконституционен: двойното гражданство на бившия премиер, служебен министър на икономиката и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Третият казус, който също е противоконституционен според КС, е изборът на председател на КЕВР.

Моралната и политическата отговорност не топли българските граждани, посочи Ненков и добави, че нямало и помен от магистралите и тунелите, строени по време на управлението ГЕРБ, а само "празни приказки". Той настоя медиите да питат депутата от ПП и бивш председател на Комисията по регионална политика Настимир Ананиев кой му е дал списъкът от строителни фирми и на каква база е стъпвал той.

Бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков също заяви, че е доволен, че все още има институции, които бранят правовата държава, крепят закона и институционалния ред в България. ПП трябва да се засрамят и да поемат политическа отговорност, настоя той.