БСП и ГЕРБ влязоха в спор откога да се увеличат майчинските. И двете партии предлагат това с промени в Закона за бюджета на ДОО.

Проектът на ГЕРБ предвижда увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 1 юли 2013г. да стане 310 лв. Червените предлагат увеличението да стане 310 лева, но от 1 октомври.

Припомняме, по време на работата по Бюджет 2013 през есента на 2012 година тогавашните управляващи от ГЕРБ категорично отказаха да предвидят вдигане на майчинските.

Законопроектът на левицата мина на първо четене със 158 „за", 3 „въздържал се" от ГЕРБ. Предложението на партията на Бойко Борисов също бе прието на първо четене - „за" - 164, „против" - 1и „въздържал се" - 2 от БСП.

Бившият социален министър Тотю Младенов обясни от парламентарната трибуна, че първо бившето управление е трябвало да се погрижи за пенсионната реформа, която според него вече дава резултати и вече има пари за майките.

Алиосман Имамов от ДПС призова новият финансов министър да провери за какво са се харчили излишъците в републиканския бюджет през последните 2 месеца.

Според Владислав Горанов от ГЕРБ предложението на партията му за по-ранно влизане в сила на увеличението няма да окаже негативен финансов ефект за страната.

Той коментира, че има акумулиран излишък във Фонд Пенсии, както и известна икономия в бюджета на НОИ. Това е източникът, който може да бъде използван за подобно увеличение, смята Горанов.

ПГ на ГЕРБ никога няма да предложи и никога няма да подкрепи законодателни решения, които поставят под съмнение фискалната стабилност на държавата, категоричен е депутатът от ГЕРБ и бивш заместник на Симеон Дянков. Той е изчислил, че разликата между предложението на БСП и ГЕРБ е в размер на около 7-9 милиона лева.

Според Валя Богданова от БСП минималната работна заплата в страната трябва да е определяща и за размера на обезщетение на майчинските.
Защо всички вкупом се отказахте от Дянков, ако неговата политика е била правилна, попита и Корнелия Нинова депутатите от ГЕРБ.

Обезщетението за отглеждане на дете трябва да ни обединява, намеси се и социалният министър Хасан Адемов. За съжаление в последните години тази тема ни разделяше, допълни той. Според него това е въпрос на демографията, а и на доверие в осигурителната система. Към днешна дата изпълнението на разходите по консолидирания бюджет на ДОО е със 100 100 000 лева преразход, съобщи Адемов.

Единствената икономия, която е в момента в ДОО е в перото за обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години и е в размер на 1 500 000 лева, стана ясно от справката на социалният министър.

16 760 000 лева повече в бюджета на ДОО ще струва увеличението на майчинските от 1 юли, както предлагат от ГЕРБ. Ако средствата се увеличат от 1 октомври ще трябват 8 350 330 лева повече.

С финансовия министър г-н Чобанов ще преровим изтърсените джобове от МФ, за да намерим тези пари, обеща министър Адемов. Най-важното е майките да получат това обезщетение, категоричен бе той.