Конкретно решение за съдбата на депутата от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев няма. Това заяви в интервю за БиТиВи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че е взето решение ген. Тонев да бъде изслушан от Изпълнителната комисия на партията, за да се разграничат обективните факти и обстоятелства и да бъде заявена една позиция.

Припомняме, бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев е уличен в злоупотреби в болницата. Министерство на отбраната е направило одити, които е изпратило до четири органа - прокуратура, Агенция за държавна финансова инспекция, Комисия за конфликт на интереси и Национална агенция за приходите.

Бъчварова обясни, че е даден шанс на шефа на парламентарната здравна комисия да изясни ситуацията, както той я вижда и след това Изпълнителната комисия ще вземе решение. Вицепремиерката отчита, че Тонев е в правото си да представи собствените си гледни точки.

Няма конкретно решение, то е въпрос на лично решение на ген. Тонев. Мисля, че предварителното обявяване на решение или позиции е малко прибързано", подчерта тя.

Крайното политическо решение ще се вземе, след като се анализира цялата информация.

Относно заема от 16 млрд. лева, Румяна Бъчварова каза, той отразява една безалтернативна възможност на управлението. Без тази финансова подкрепа правителството не може да продължи да изпълнява политиките, които са заложени в бюджета.

Вицето посочи, че все още се чака решението на подкрепящите правителството партии, като утре има събиране на коалиционния съвет в парламентарен формат. Там ще се види окончателно какви са позициите.

Според Бъчварова реакцията за дълга е дошла от това, че е необичайна практика за България. Страната ни винаги е била с нисък дял на външния дълг, това е било част от политиката ни и за това сме били много критикувани.

Ние бяхме стегнали финансовия обръч, но това се оказа, че не дава положителни резултати. Сега искаме да изчистим задълженията, да нулираме там, където е възможно, финансовите системи, за да продължим напред, вземайки правилните решения. Аз вярвам, че партньорите ще разберат смисъла на това действие", обнадеждена е Румяна Бъчварова.

По думите й, темата за външния заем е била обсъждана при изготвянето на програмата за Народното събрание, както и в парламентарни комисии. Така че коалицонните партньори не би трябвало да са изненадани.

Според Бъчварова темата не трябва да се драматизира. Тя предупреди обаче, че ако заемът не се ратифицира, след няколко месеца ще настъпят трудности, справянето с които би излязло много по-скъпо. Тази сума е определена така, че даде възможност да работим спокойно и да гарантираме спокойствието на гражданите, обясни Румяна Бъчварова.

Тя изрази надежда все пак заемът да бъде одобрен, тъй като не е чула конкретна заявка от някоя партия, че няма да подкрепи взимането му, а че ще го подкрепи при определени условия.

Бъчварова коментира и поисканото от президента - заедно с местните избори да се проведе референдум за изборното законодателство по трите важни въпроси - задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен избор. Тя обясни, че темата е обсъдена на Изпълнителната комисия и припомни, че ГЕРБ още преди една година са застанали зад тази идея. Бъчварова е категорична, че референдум трябва да се инициира, като това дори може да се случи на местните избори есента.