Огнян Герджиков Депутатът от НДСВ Огнян Герджиков изрази надежда бъдещото правителство да има достатъчно дълъг живот, който да продължи поне до пълноправното членство на България в Европейския съюз.
Герджиков заяви, че сезирането на Конституционния съд за законността на кандидатурата на Сергей Станишев ще създаде излишно напрежение.

Герджиков се въздържа да отговори категорично дали НДСВ би подкрепило питането до КС.
Според него се забелязва неразвитост и партийна оцветеност на конституционното право, за което говорят нееднозначните тълкувания на различни по политически убеждения конституционни съдии.
В КС могат да се забележат и политически тежнения, но по-често правото надделява над политиката, каза Герджиков, цитиран от Нова телевизия.

КС решава правни въпроси с политическо значение, отбеляза бившият конституционен съдия Димитър Гочев.
По думите му има опити на различни институции за оказване на натиск, но не винаги тези опити са успешни.
При евентуално запитване до КС възможните решения са две - или да се отхвърли искането, или да се обяви за противоконституционен указът на президента за назначаване на правителство, каза Гочев.
Той допълни, че във втория случай мандатът отново ще бъде върнат на ДПС, за да излъчи нов премиер.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов отбеляза, че би трябвало след обявяването на протовоконституционността на президентския указ, мандатът да се връчи отново на най-голямата парламентарна група и процедурата да започне отначало.
Според него изчакването на бъдещо решение на КС ще създаде нестабилност в държавата.

Номинираният за министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов отрече възможността Конституционният съд да определи като нередно новото издигане на Сергей Станишев за министър-председател.

Има си Конституционен съд, ако той бъде сезиран, той ще се произнесе, заяви той, цитиран от Дарик радио.