Не е необходимо ново решение на парламента за преместване на българския контингент в Ирак, тъй като в акта на Народното събрание не е посочено местоположение.

Това каза председателят на парламента Огнян Герджиков

В акта на Народното събрание не е посочено в коя точка нашият контингент трябва да изпълнява задачите и аз лично не виждам никаква потребност Народното събрание да излиза с ново решение, заяви Огнян Герджиков.
Председателят на парламента бе категоричен, че въпросът за преместването на българските части е военен, а не политически.
Нека военните да бъдат така любезни да решат този казус, допълни Герджиков. По думите му дори да бъде променен меморандумът и анексът към него, в който се уточнява, че българският контингент се намира в Кербала, това не изисква промяна на решението на парламента при всяка промяна на местоположението на нашите войски там.

До момента няма постъпило искане в деловодството на парламента за изслушване на министъра на отбраната Николай Свинаров в пленарната зала, уточни още Герджиков. Според него е нормално министър Свинаров да бъде изслушан по време на заседанието на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.