Има вероятност да не се стигне до единна позиция на президента, премиера и председателя на парламента за бъдещето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.
Това коментира в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Огнян Герджиков.
Според него този въпрос зависи от разговор, който президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски са имали вчера или ще имат днес.

Независимо от наличието на общи опорни точки, има известни разминавания
-- О.Герджиков
Независимо от наличието на общи опорни точки, има известни разминавания, които президентът и премиерът трябва да разрешат помежду си, смята парламентарният шеф.

Герджиков посочи, че е съгласен да има обща позиция, стига тя да не е в разрез с решението на парламента – 3 и 4 блок да не бъдат спрeни преди пълноправното ни членство в Европейския съюз.
В отговор на въпрос Огнян Герджиков каза, че и на експертно ниво не е бил постигнат консенсус за обща позиция.

Герджиков допълни, че той лично е готов на компромиси, но не за сметка на националните интереси или с цената на промяна на взетите правилни решения от Народното събрание.

Припомняме, че днес в интервю за Дарик Радио президентът Георги Първанов заяви, че правителството не води преговорите за компенсациите - като свежда нещата само до средствата, необходими за затварянето на блоковете.
По-късно държавният глава коментира, че ако не се стигне до обща позиция на президент, премиер и председател на Народното събрание за бъдещето на АЕЦ, обществото трябва да прецени силата на аргументите на различните позиции.