Огнян ГерджиковПредседателят на Народното събрание Огнян Герджиков е отказал парламентът да финансира 5-дневната командировка в САЩ на петима депутати, представители на всички парламентарни групи, които в понеделник трябва да заминат за среща със свои колеги в американския Сенат. Той обясни, че не е разрешил командировката, защото тя ще ощети бюджета на Народното събрание с 10 000 долара.

Парламентарният шеф обясни, че основният аргумент за отказа му е факта, че само преди десетина дни от 3-седмична командировка в САЩ, на разноски на парламента, се е завърнала НДСВ-депутатът и председател на парламентарната група за приятелство с Америка Гергана Грънчарова. Тя е включена в състава и на сегашната парламентарна делегация, заедно с колегите й Румен Овчаров от БСП, Христо Кирчев от СДС, Джевдет Чакъров от ДПС и Ралица Агаин от НДСВ.

По повод информацията, че лидери на всички парламентарни групи са се изредили да лобират пред председателя на Народното събрание с искане да разреши задокеанската командировка на депутатите, Огнян Герджиков заяви, че за много командировки има подобен натиск. Но аз не мога безконтролно и с лека ръка да харча народни пари, заяви той. До довечера ще стане ясно дали външното министерство ще съфинансира командировката на депутатите до САЩ, каза още Герджиков.