В Централната избирателна комисия (ЦИК) представиха машините за гласуване. Веселин Тодоров, изпълнител на поръчката за машинния вот, обясни, че 3300 машини са доставени с ден по-рано в София. Машините вече имат актуализиран софтуер и са готови за изборния процес. Произведени са в Тайван. На 24 май ще бъдете експедирани в страната.

3000-те машини за евровота вече са в България

3000-те машини за евровота вече са в България

Произведени са за България, взимаме ги под наем, иначе са непотребни

Машините са произведени тази година и са само за България, подчерта Тодоров. Той е убеден, че ако сега фирмата се справи с машинния вот, ще се справи и с машини за цялата страната. Едва ли има българин, който да каже, че изборите у нас са честни, изтъкна Тодоров, но допълни, че същото време няма такива нарушения, които да окажат влияние върху изборни резултати. Всички сме чували за изборни нарушения, но това е трудно доказуемо, поясни още Тодоров.

ВАС отхвърли обжалването на решението на ЦИК за доставчик на машини за евровота

ВАС отхвърли обжалването на решението на ЦИК за доставчик на машини за евровота

Избраната компания била изпълнила изискванията

Техниката на неговата фирма гарантира честен вот. Експертите са категорични, че ще има машинен вот на тези избори. Ще има последващи проверки за оптимизиране на машинното гласуване. Одиторите пък обещават защита на машините и запазване тайната на вота.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев, поясни, че комисията няма съмнение за провеждането на честни и прозрачни избори и вярва в успеха на машинното гласуване.

ЦИК инспектира доставените машини за гласуване

ЦИК инспектира доставените машини за гласуване

Спазени били изискванията за съхранение, контрол и охрана

С картата за гласуване може да се подаде вот само веднъж. На машината бюлетината е с две страници. В първа страница са партиите и коалициите до номер 18.

Избирателят трябва да обърне втора страница, ако в номерацията, изтеглена от жребия на ЦИК, е неговият избор. След подаден вот, машината издава разписка. Тя се сгъва на две и се пуска в урната за машинен вот и е различна от урната за хартиен вот. Избирателят устно заявява пред СИК как ще гласува - на хартия или чрез машина.