Важно е Европейският парламент (ЕП) да започне да функционира възможно най-скоро, а след това и органите, които подлежат от него на утвърждаване.

Това заяви министър-председателят Димитър Главчев преди началото на неформалната среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС), съобщават от правителствената пресслужба.

Припомняме, че държавните и правителствените ръководители се събират днес в Брюксел, за да обсъдят институционални въпроси след провелите се европейски избори.

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Урсула фон дер Лайен, Антониу Коща и Кая Калас са най-вероятните кандидати

Премиерът посочи, че дискусиите са в начален етап и към момента не може да бъде дадена конкретика, но изрази очакване да има повече яснота за ключовите позиции при следващото редовно заседание на Европейския съвет.

Ние сме за бързо разбирателство, изтъкна Главчев. По думите му реалистичната прогноза за конституирането на новата Европейска комисия е месец ноември. Далече сме още от момента да се говори за ресор за български еврокомисар, необходимо е първо да бъде избран председател на Комисията, добави министър-председателят.

БСП няма да се отзове на поканата на ГЕРБ за разговори за правителство

БСП няма да се отзове на поканата на ГЕРБ за разговори за правителство

Социалистите няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ

Главчев коментира и актуалните вътрешни събития. Той очаква в Народното събрание също да започне бързо работа и да се състави редовно правителство. Той изрази надежда народните представители да намерят разбирателство помежду си, тъй като според него това е най-добре и за българските граждани. Надявам се редовното правителство да се случи с първия мандат, добави още Главчев и изтъкна, че по този начин ще има най-бързо кабинет.

Припомняме, че лидерите на Европейския съюз ще обсъдят целите на политиката за следващите пет години от отбраната до икономиката, както и кого да назначат на най-висшите постове в Съюза.

Неформалното събиране ще бъде първата лидерска среща след изборите за Европейски парламент, които се оказаха успешни за дясноцентристите и десните националисти, но унизителни за френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Лидерите трябва да обсъдят кои да бъдат следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и външния министър. Изглежда обаче, че те вече са го решили.

Германката Урсула фон дер Лайен е в отлична позиция да си осигури втори мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС, подкрепена от успеха за нейната дясноцентристка Европейска народна партия.

13 от 27-те лидери на страни от ЕС са от партии, принадлежащи към ЕНП. С подкрепата на Франция и Германия, тя ще събере необходимото квалифицирано мнозинство, за да бъде номинирана.

Въпреки че преди това Франция претегляше алтернативите на Фон дер Лайен, с предсрочните парламентарни избори на 30 юни в страната, свикани от Макрон, сега правителството предпочита стабилността в ЕС.

Пълният 27-членен състав на Комисията, включително ръководителят на външната политика, също се нуждае от парламентарна подкрепа.

Очаква се евролидерите да обсъдят и следващия петгодишен законодателен цикъл с акцент върху общите ценности, отбраната и икономическата конкурентоспособност. Те трябва да потвърдят своите насоки за "стратегическата програма" на срещата на върха в края на юни.

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа
Обновена

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа

ДПС влезе със солидна делегация в разговора с дамското трио на ГЕРБ

В България, "Продължаваме промяната-Демократична България" няма да се отзоват на поканата за преговори от ГЕРБ-СДС. Това заявяват от коалицията в позиция до медиите.

Причината за това е, че ПП-ДБ този път са решили да се съобразят с волята на избирателите си, както отбелязват. ПП-ДБ ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България, подчертават в позицията си.

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в програмата на коалицията, става ясно още.

От ПП-ДБ са убедени, че подходът на ГЕРБ-СДС няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната.

Все пак от коалицията благодарят на ръководството на ГЕРБ за отправената покана "от днес за днес".

БСП няма да се отзове на поканата на ГЕРБ за разговори за правителство

БСП няма да се отзове на поканата на ГЕРБ за разговори за правителство

Социалистите няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ

Избирателите казват едно и също, те не искат повече политика на конфронтация. Това обяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от преговорния екип, изпратен от Бойко Борисов, след разговори с ДПС.

Солидна делегация изпратиха от Движението, съставена от трима мъже и три жени- Йордан Цонев, Ертен Анисова, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Байрям Байрям.

Деница Сачева анонсира постигнатото разбирателство между двете най-големи политически формации с тълкуване на изборните резултати и волята на избирателите, които не давали доверие само на една партия. Затова и по думите на Сачева, трябва да има политика на съгласие.

Не може повече да се бяга от отговорност, категорична бе Сачева, въпреки че след това употреби определението за правителство на споделената отговорност.

Правителство на споделеното отговорност е формулата за властта на ГЕРБ. С ДПС имали сходство в приоритетите, стана ясно от думите на Сачева.

Въпреки че Сачева констатира отказа на другите две партии за разговори, заради което и срещи днес повече няма да има, ГЕРБ ще продължат своите разговори и с другите парламентарни партии.

Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с мандат на политическата организация.

Това заявяват в позиция на ръководството на "Възраждане" по повод на получената покана за консултации от ГЕРБ-СДС.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че са изпратили покани за разговори по теми от актуалния дневен ред на обществото и за съставяне на правителство до всички 6 останали политически формации в новото Народно събрание. Срещите са насрочени според големината на бъдещите парламентарни групи, които ще се сформират след конституирането му в сряда, 19 юни. Така че днес бе ред на ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане".