Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговори с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство, заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в АЕЦ "Козлодуй".

Припомняме, че Главчев поиска държавният глава да смени Стефан Димитров начело на МВнР със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който вчера обяви, че не е съгласен да поеме поста.

"Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ аз да поема Външно министерство, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство", допълни Главчев. Той посочи, че при сегашния състав на служебното правителство с външен министър Стефан Димитров цялата политическа отговорност я поема държавният глава.

Димитър Главчев отказа да коментира вчерашното твърдение на съпредседателя на ПП-ДБ за тайна комуникация между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев по отношение на състава на кабинета. Той добави, че очаква действия от държавния глава по своето предложение.

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Според него, със Стефан Димитров не са имали нужната комуникация при важни световни проблеми като ситуацията в Израел

Запитан дали, ако поеме МВнР, той ще отговаря за организацията на изборите в чужбина, служебният премиер отговори, че така или иначе цялата отговорност за подготовката за провеждането на изборите е негова. "Дали ще е в чужбина, дали ще е в България - важното е да имаме честни избори и аз се стремя точно към това, тъй като това е основната задача на служебното правителство на служебното правителство", посочи служебният министър-председател.

На въпрос дали все още няма доверие на Стефан Димитров, който вчера обяви, че диалогът му с Главчев е възстановен, служебният премиер отговори лаконично: "Старите хора имат една приказка - доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане."