Да си мислим, че сами можем да се разберем с турците е глупаво и няма да стане. Това заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.

Той е категоричен, че страната ни не може да има частни отношения с Турция, защото сме много малки за това. Единствената ни сила била, че имаме мощни съюзници от НАТО и Европейския съюз.

Алексиев смята, че опасенията за нова мигрантска вълна са реални.

Според експерта политиката на Европа е погрешна. Европейските лидери все още се надявали, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се смили и няма да пусне друга мигрантска вълна. Правилната политика била Европа да каже, че ще пусне само легитимни бежанци, преследвани по политически причини. Алекс Алексиев подчерта, че почти никой от пристигащите в Европа не е политически преследван. Тези хора, по мнението му, са идват по икономически причини, защото мислят, че ще живеят по-добре.

Алекс Алексиев е убеден, че Ердоган няма да постигне нито една от двете си цели – да получи безвизов режим за ЕС и да си върне Фетхуллах Гюлен. Той подчерта, че Гюлен не може да бъде изтъргуван със САЩ.

Алексиев изтъкна, че е погрешно да се смята, че Европа няма козове срещу Турция. Напротив, Турция била много повече зависима икономически от Европа.

Било невъзможно да се въведе безвизов режим за турските граждани, при положение, че Турция категорично отказва да промени законодателството си, така че отговаря на европейското. Отказвали дори елементарни реформи. В Турция графата „тероризъм” се използвала, за да се хвърлят в затвора хора без никаква вина. Турция не е демократична държава, категоричен е Алекс Алексиев.

Самият той, ако имал възможност, щял да сложи реклами в турските вестници, в които пише, че България ще даде убежище само на хора, които отидат в посолството или консулството ни в Турция, а не да идват направо тук.

Относно променения профил на пристигащите мигранти, Алексиев отбеляза, че няма начин човек да бъде напълно сигурен, че тези хора не са ислямисти. Дори Германия призна, че при тях заедно с бежанците са влезли ислямисти, така че нямало как ние да мислим, че при нас не влизат. По думите на Алекс Алексиев страната ни трябва да направи всичко възможно да не допуска изобщо такива хора, а не след като са влезли да гледаме кой е джихадист и кой не е.

За него не е за подценяване фактът, че тези хора идват от една съвсем различна култура. Алексиев даде за пример Афганистан, където 90 % от хората смятат, че основният закон трябва да е Шериатът. Според Шириата немюсюлманките не означавали абсолютно нищо. Афганистанците били израсли с култура, според която жените не се уважават. Това била и причината те да изнасилват, защото смятат, че това е нормално и не правят нещо нередно. В една цивилизована държава обаче това не може да се позволява, заключи експертът.