Това, което се случва в столичния квартал "Младост" е подготовка и организация за един контролиран вот. Това заяви по време на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Според представителите на АБВ се прави опит частичните местни избори в квартал „Младост” да бъдат бламирани от страна на администрацията. Румен Петков отправи обвинение към Централната избирателна комисия, Общинската избирателна комисия, както и кметството в лицето на Йорданка Фандъкова и президентската институция.

Според него е недопустимо липсата на решение за обявяване на местонахождението на секционните избирателни комисии от страна на кметството. Срокът за тяхното разполагане е изтекъл още на 2-ри октомври.

Защо изборите в „Младост“ са заедно с президентските, недоволен кандидат-кмет

Защо изборите в „Младост“ са заедно с президентските, недоволен кандидат-кмет

Презатрояване, изчезване на детски площадки, транспорт

Петков посочи, че е проява на нихилизъм от страна на Росен Плевнелиев насрочването на местните избори в една дата с президентските избори и референдума. Така по думите му вместо 125 избирателни секции сега ще имаме 250 секции в „Младост” като едните – тези за референдум и президент, се организират от ЦИК, а тези за кмет от ОИК.

Румен Петков определи като „груба грешка” провеждането на трите избора в един ден. Той изтъкна, че все още не е решен въпросът дали двете секции за местни и за президентски избори ще са в едно помещение и предупреди, че това означава постоянно присъствие на близо 20 души, членове на секционните комисии и застъпници в едно помещение.

Огромен партиен интерес към изборите за кмет на столичния "Младост"

Огромен партиен интерес към изборите за кмет на столичния "Младост"

Регистрирали са се почти всички политически партии

Той попита каква ще е мотивацията на гражданите да гласуват, след като първо за президент упражнят правото си на глас на първия етаж в една комисия, а след това в случай, че се вземе решение – секционните избирателни комисии за двата вида избори – местни и президентски, да са разположени отделно, да трябва да се качат до четвъртия етаж на дадено училище и отново да чакат ред, за да гласуват.

Столичната община участва в саботирането на изборния процес за кмет на район Младост”, посочи Петков. „Голямата вина е на ГЕРБ и на президента на ГЕРБ”, категоричен бе Петков.

Той постави въпроса и за последващото броене на бюлетините и съставянето на протоколите и предупреди, че това по същество може да бламира изборния процес не само за кмет, но и за президент.

Очаква се до 16 октомври ГРАО да изготви списъците с избирателите за частичните местни избори. Румен Петков даде лошия пример със случилото се в зала „Арена Армеец” на последните местни избори и предупреди, че сега упражнението щяло да се повтори в зала „Универсиада”.

„Продължава да виси въпросът кой и как отпечатва бюлетините”, посочи Петков и заключи, че хаосът е тотален.

Според него българите трябва да си дадат ясната сметка, че основната отговорност за това е на настоящия президент Росен Плевнелиев – който натоварил жителите на „Младост” едновременно с три избора.