Голям зор е видял президентът, за да се аргументира защо шефът на военното разузнаване не е необходимо да е военен. А защо шефът на Авиоотряд 28 да е пилот? Защо шефът на АЕЦ Козлодуй да е енергетик? Защо министърът на икономиката да не е юрист? Защо Калинка да не е началник на Фонд „Земеделие"?

С тези реторични въпроси пресцентърът на БСП разпространи реакцията на партията по повод наложеното вето от страна на президента Плевнелиев преди часове.

Припомняме, очаквано държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, с които се забрани ръководителят на службата да е цивилен. С промените настоящият шеф Йордан Бакалов трябва да освободи поста. Бакалов подаде оставката си, но тя не бе приета от министър Ненчев.

Според БСП ветото на президента е измъчено и това е явно за всеки, който реши непредубедено да го прочете.
От партията припомнят, че всъщност самото вето дори не е на президента, тъй като още преди седмица то беше обявено от премиера Борисов, който пък разбрал за него от Радан Кънев.

От БСП подчертават, че от стотина разпоредби президентът налага вето само на тази, които засяга шефа на службата. „Това е достатъчно доказателство за нивото на интереса на управляващите към разузнаването, но и към службите за сигурност като цяло. Тях не ги интересува състоянието на личния състав, нито изпълнението на целите. Обсебени са от въпроса кой ще им е началник. Кой ще изпълнява волята им", заявява Атанас Мерджанов.

Според него ветото далеч по-убедително е можело да каже - „настояваме Йордан Бакалов и никой друг да е началник на Служба „Военна информация".  Но това щеше да породи други неудобни въпроси.

От БСП настояват за отговор на тези въпроси на предстоящия повторен дебат по върнатите текстове.

"Оказва се, че само ние сме си взели поука от протестите срещу назначението на Делян Пеевски от преди година. Тогава хората възроптаха не само срещу личността, а и срещу практиката законите да се правят по мярка за определени хора. Днес президентът, под давлението на политическите си ментори, направи именно тази грешка. Той превърна Закона за военното разузнаване в Закона за Йордан Бакалов", заявяват от БСП.