Финансовият министър Владислав Горанов потвърди написаното вчера от евродепутата Радан Кънев. България се присъедини към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която декларация се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и въобще в световен мащаб, генерира голям обем от въглеродните емисии, обясни финансовият министър в кулоарите на парламента.

Припомняме, вчера Радан Кънев публикува своето недоумение защо подписването на декларацията е станало тайно от финансовия министър Владислав Горанов. Финансовият министър е подписал от името на България "Общо политическо изявление" за данъчно облагане на самолетните полети. Документът е парафиран заедно с финансовите министри на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, написа Кънев. 

Радан Кънев изумен, че Горанов подкрепил данъчно облагане на полетите

Радан Кънев изумен, че Горанов подкрепил данъчно облагане на полетите

Намаляването на въглеродните емисии не става с репресии, категоричен евродепутатът

По думите на Горанов декларацията отправя апел към ЕК да извърши анализ и да предложи на ЕП и Европейския съвет възможно решение за ограничаване или облагане на авиооператорите във връзка с въглеродните емисии.

Не е ясно, по думите на финансист номер едно, дали комисията ще направи предложение в тази посока. Рано било да се прогнозира дали ще поскъпнат самолетните билети.

Правителството решило да се присъединим към тази декларация, обясни Горанов.