Христина Христова Новият министър на труда и социалната политика Христина Хрстова съобщи за БНР, че вече е готов новият закон за интеграция на хората с увреждания, където акцентът е поставен върху диференциацията в степента на уврежданията и доходите, които получават те.

Според министър Христова, най-важното е действащите в момента програми за заетост да бъдат финансово обвързани с бюджета за следващата година. Ще засилим програмата «Помощ за пенсиониране» и именно засегнатите хора от пенсионната реформа, на които не достигат например една две години и поради възрастта им имат затруднения да бъдат наети на работа, те ще получат субсидирани работни места, за да си допълнят необходимите години за пенсии, заяви министър Христова.

Вече имаме национална програма за заетост на хората с увреждания, която ще продължим да защитаваме 2004 г. с нов акцент не към специализираната заетост на хората с увреждания, а към заетост в обичайна трудова среда, подчерта новият министър на труда.

Христина Христова допълни, че 30 на сто от социално слабите, които са ангажирани по програмата от социални помощи към заетост, са неграмотни и целта е в рамките на 3 години те да бъдат ограмотени и да повишат квалификацията си, за да могат да се върнат на нормалния пазар на труда. Министър Христова даде за пример Ирландия, където е осъществена същата 3-годишна програма, в която също са участвали 100 хил. души. След приключването й само една четвърт от хората са продължили да получават социални помощи.