АБВ постави началото на предизборната си кампания под звуците на националния химн на България и с по чаша вино. Мероприятието в зала 3 на НДК почти съвпадна с това на ГЕРБ, които събраха феновете си в Арена Армеец за началото на кампанията.

Лидерът на Гражданска инициатива АБВ Георги Първанов призна, че това събитие е закъсняло, защото са били улисани в срещи и многобройни подобни събития. Представителите на АБВ са се срещнали с над 300 000 души в условията на разгорещени и полезни дискусии, в титанични улисия свързани със структурирането на алтернативата АБВ.

Лидерът на гражданската инициатива се похвали, че към момента АБВ има структури в почти всички общини в страната. "В рамките на тези стотина дни тръгнахме като национална гражданска инициатива и в един момент дойде времето, в което положихме тази гражданска инициатива върху един стабилен политически фундамент с коалиционните ни партньори", заяви Първанов.
АБВ заяви готовност да си взаимодейства с коалиционните партньори на базата на нова култура, свързана с равностойните взаимоизгодни отношения.

Сред идеите на АБВ е заложен ангажиментът за възлюдяване на България и съхраняване на българската духовност чрез българската музика, българското училище и читалище. АБВ заяви готовност да развива българската икономика, която не просто да бъде възстановена, но и да произвежда.

Първанов открои символиката във фаталното число 13 - номерът на АБВ в бюлетината, но и ключов момент в кампанията на АБВ.

"Тринадесет са различията, които АБВ аргументира по време на кампанията, предхождаща същинската предизборна кампания, в противовес на загърбването и изчистването и пренебрегването на легитимните институционални механизми за формирането на управленска политика", заяви Първанов.

АБВ се определи като алтернатива на задкулисието и е уверена, че ще остане такава. Гражданската инициатива ще положи усилия за реабилитирането на политиката като произвеждаща блага за хората, както и обособяването на реална пряка демокрация.

Стремежът на АБВ е да се засилят президентските правомощия, за да има ясна политическа управленска отговорност, каквато в момента няма. АБВ държи на ангажимента си за силен мажоритарен вот.

Гражданската инициатива отклонява предложението да се свие броят на народните представители, тъй като по този начин ще се намали представителността на гражданите. Те обаче застават твърдо "за" идеята да се свият партийните субсидии и да се формира коренно различен модел на субсидиране.

"Всички говорим за реиндустриализация - ние не просто казваме "да", но държим да не се разбира като реанимация, а като шанс за нов модел на българската икономика", категоричен е Първанов.

Той оприличи АБВ като "народно опълчение", "гражданско опълчение", заобиколено от тежките редовни армии на една чудовищна коалиция. Според президента, условията, в които ще тече предизборната кампания, няма да се различават от предишната предизборна кампания - най-компроматната, най-мръсната кампания от началото на Прехода.

"Това обаче не ни убива - това ни прави по-силни", заяви Първанов. Той е убеден, че АБВ ще спечели на европейските избори на 25 май и е категоричен, че нямат друга цел, освен да печелят оттук-нататък.

На АБВ не трябва да се гледа като еднодневка. "АБВ е дългосрочен проект за консолидация на колкото може, повече граждани, които искат дълбока промяна в посока по-добро управление", заяви лидерът на гражданската инициатива.

Не беше подмината и темата, която през последните месеци е на дневен ред във всички политически дискусии и мероприятия - ефективността на правителството на Пламен Орешарски.

Първанов припомни, че са подкрепяли кабинета, застанали са зад конкретни министри и законодателни промени, но с времето кабинетът се е оказал неработещ. По този повод Георги Първанов заяви управленска готовност. "Ако се наложи, АБВ ще бъде част от управлението", се зарече той.

Изборът на българина според Първанов не може да се свежда до ГЕРБ или БСП. Има трети път, който обаче не е трети полюс. "Ние няма да влезем в една кампания, в която всичко се свежда в тежките лични разпри, които убиват идеите за политиката и изцеждат силите на българския народ", заяви Първанов.
АБВ иска третият път да бъде за политика, която да спомогне за излизане от кризата, за нова политика на доходите и за социална политика, която да дава друга социална цена за усилията и да предопределя българския успех.

Първанов е категоричен, че водачът на листата на АБВ за европейските избори на 25 май Ивайло Калфин е най-добрият евродепутат и това не е оценка на АБВ, а на техните европейски партньори.

Самият Ивайло Калфин осъзнава, че тези избори ще бъдат най-трудните, защото много хора не са мотивирани да гласуват и прагът за влизане от 6% е много висок. Според кандидата за евродепутат от АБВ българският народ е имал очаквания след всеки избор политиките да се променят, но за последната година не се случва никаква промяна. "На всеки, който си позволи да нарушава правата на мислене на българските граждани, ще покажем, че много е сгрешил", закани се водачът на листата.

Калфин обяви основните приоритети на АБВ за предстоящите евроизбори.
Според него подкрепата за членството ни в ЕС силно е намаляла. ЕС в България не успя да стигне до българските граждани и това трябва да се промени. Най-важният проблем на българите е свързан с доходите - ЕС не увеличава заплати и не вдига пенсиите, но той дава възможности.

"Банките работят, без да плащат данъци, няма данък за по-високите доходи - защо", попита Калфин. Офшорните компании трябва да бъдат притиснати, тъй като годишно се укриват средно по 2000 евро на европейски гражданин. Според Калфин България не е активна по този проблем. "Какво правим ние - вълкът пази агнето", заяви водачът на листата на АБВ.

В България трябва да се приложи антимонополното законодателство, което защитава малкия и среден бизнес. Целта на АБВ е след 10 години българската икономика да бъде индустриална. Трябва да се търси добавена стойност, като се обърне фунията на средствата от ЕС. Средствата трябва да отиват до "малките" и "средните", до тези, които създават работни места и чиято продукция се преработва в страната ни, а след това се изнася.

"Близо 2 000 000 българи работят в други страни и много от тях работят в мизерни условия", заяви Калфин. АБВ ще отстоява условията, които да са задължителни за всички работещи, включително за българите, тъй като не сме "втора категория" хора.
АБВ настоява българите да получават защитата, от която се нуждаят. Приоритет е и въвеждането на професионално образование, което да дава препитание на хората, а не получавайки дипломата си, да остават безработни.

Още няколко акцента постави Ивайло Калфин при официалното откриване на предизборната кампания на АБВ - признаване на българските дипломи в Европа без сложните процедури и бюрокрация,  необходимостта от въвеждане на професионално обучение в училищата или т.нар., дуална система.

„Така, както в половин Европа вече се въвежда, да дава хляб и професия на младите хора, а не да произвежда млади хора с диплома и без работа", обясни той.

Ивайло Калфин е категоричен, че налице е сериозна опасност България да изпадне във втора категория на страните членки. „Европа се развива, но у нас няма никакъв дебат накъде искаме да върви държавата ни", коментира той.

Калфин подчерта, че АБВ иска да отвори дебатите за имиграционната политика.

„България е гранична страна, това не може да бъде проблем само на страната ни, това е проблем на ЕС. Искаме да възстановим ролята на България като активен фактор на Балканите. Всичко това е ежедневен ангажимент към българските граждани."  - подчерта той.

„Ние тръгваме на тези избори с много конкретни послания. Те не са просто избори - ние да се представим. Ние искаме да дадем пример на всички останали. При откриването на кампания повечето гледат назад. Ние гледаме напред. Ние искаме това, което се случва в България, да не продължава да се случва в следващите години." - заяви Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че българските евродепутати от АБВ могат да работят за България - да работят честно, да работят почтено и да дадат резултати за българските граждани.

„Почтеността е основна дума в нашата работа. И се надявам, че българският избирател все повече почва да оценява почтеността. Ние в АБВ сме убедени, че България има потенциал. Заниманието с политика, според нас, е в служба на обществото." - каза в заключение Ивайло Калфин.