Президентът Росен Плевнелиев ще връчи орден „Стара планина" на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който утре - 10 април, идва на посещение в България.
След срещата си с държавния глава двамата ще направят изявление пред медиите.

Новината потвърди външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Дипломат номер 1 информирал депутатите за ситуацията в Украйна и за готовността на Русия да започне преговори в четиристранен формат - Русия, САЩ, ЕС и Украйна.
„Това ние считаме за правилна стъпка, защото само политическият и дипломатическият диалог може да доведе до стабилизиране на ситуацията в Украйна", каза Вигенин.

Кризата вече оказва икономическо влияние и върху други държави, което е било обсъдено днес в комисията. Украинската икономика се свива, поради което и износът на България за страната намалява, по думите на външния министър.

Пред Андрес фог Расмусен, първият ни дипломат ще представи виждането на страната ни за ситуацията в Украйна и за стъпките, които могат да бъдат предприети.

Темата за икономически санкции обаче няма да бъде засегната с шефа на НАТО. Нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции, поясни Кристиан Вигенин. Това той щял да заяви и пред Расмусен.

Вигенин е оптимист от сигналите, които идват от Русия, че страната е готова да седне на масата на преговорите и да се търси приемливо решение.

Ако се постигне консенсус, по думите на министъра, няма да се стигне до хипотезата за налагане на икономически санкции срещу федерацията.

Такива санкции може да се наложат при военно нахлуване на руските бойци в Украйна. Това се очертава като червената линия, поясни Вигенин, според когото към днешна дата Русия няма такива намерения.

Припомняме, тази година мандатът на Расмусен начело на НАТО приключва и през септември той ще сдаде поста на бившия министър-председател на Норвегия Йенс Столтенберг.