На някой моята кандидатура не е удобна, смята независимият кандидат за евродепутат Алекс Алексиев, който даде пресконференция по повод анулирането на регистрацията му за евродепутат.
На въпросната пресконференция обаче липсваха медии. Единствено news.bg се отзова на поканата.

Липсата на медии говори за това, че съвсем съзнателно медийно затъмнение има на моята кампания, смята независимият кандидат за евродепутат.

Поводът за пресконференцията е, че преди два дни ЦИК обяви за недействителна регистрацията на кандидата за евродепутат. Мотивът - Алексиев не отговаря на изискването през последните 6 месеца да е живял в България или в друга европейска страна.

Алексиев и инициативният комитет за издигането му за евродепутат разбират за решението на ЦИК на 23 април, около 20.00 часа, когато получават уведомително писмо. От него става ясно, че ГД „ГРАО" има възражение към кандидатурата.

В момента юристът на Алексиев, Диньо Бозаджиев, действа по процедурата за обжалване на решението, тъй като е предоставен 3-дневен срок за това.

Според Алексиев има политическа намеса за лишаването му от участие в европейските избори на 25 май. „За някой моята кандидатура е неудобна - кой или как не мога да кажа, но това е моето убеждение", заяви Алекс Алексиев.

Кандидатът за евродепутат не намира за случайно подобен удар по кампанията му, защото е убеден, че представлява мнения и възгледи, които не са популярни нито сред управляващите, нито сред опозиционните партии, които според Алексиев споделят симпатиите на управляващите, които са изцяло на страната на Кремъл, а не на България и Европа.

„След като се запознаят в детайли с протокола от заседанието на ЦИК, на което е взето решението за обявяване на недействителна на регистрацията на Алексиев, инициативният комитет ще депозира жалба чрез ЦИК до ВАС, което е законовият механизъм за защитата на правата на Алексиев, на инициативния комитет, а също и на всички български граждани, които вече се се ангажирали с подкрепа на кандидатурата.

Членовете на инициативния комитет имат своите сериозни аргументи относно незаконосъобразността на решението за обявяване за недействителна на регистрацията на Алексиев. Те ще бъдат изложени в жалбата, която ще бъде депозирана до утре.

Тълкуванието на ЦИК е основано на една справка от ГД „ГРАО", в която според решението се твърди, че настоящият адрес на Алексиев е в САЩ. Тъй като в допълнителните разпоредби към Изборния кодекс е посочено, че това е начинът за удостоверяване фактическото живеене през последните 6 месеца от страната, от която се кандидатира, т.е от България.

Аргументите ще бъдат подробно изложени пред ВАС, но юристът на Алексиев не коментира предварително детайлите. Решението на  ВАС би трябвало да стане ясно до следващата сряда.

Целта на кандидат-евродепутата е в тази кампания, българският народ да може да чуе възгледите му.

Въпреки решението на ЦИК, Алексиев  и инициативният комитет за издигането му продължават с предизборната кампания. Утре те ще бъдат във Варна, а след това в Русе и Враца.

„Аз не се отказвам от решението си да информирам публиката за това, което става с България и около нея. Събрахме около 3 300 гласа буквално за 4 дни. Информационната кампания, която съм предприел ще продължи", категоричен е Алексиев.

Кандидатът за Европейския парламент смята, че настоящата политика в България би могла да доведе до голяма опасност, а именно страната ни да се самоизолира или самата Европа да ни изолира. „Това е катастрофална опасност за страната, защото България няма бъдеще извън Европа", заяви Алексиев.

Според него обаче и управляващите, и опозиционните партии не желаят България да остане в Европа. Фактът, че управляващите почти изцяло обслужват интересите на Кремъл, говори за това, смята кандидатът.

В Европа тази политика вече носи много неприятни дивиденти на България. „Маркос Фербер, много важен немски политик, заяви, че е било грешка България да бъде приета в ЕС", каза Алексиев. Не остават безразлични и видните немски медии. Те публикуват статии, в които се казва „България показа пръст на Европа". Всичко това представлява опасност за България според Алексиев и той е убеден, че извън Европа страната ни няма бъдеще.

Волфганг Шойбле, който Алексиев смята за най-важния финансист в Европа, казва на две пресконференции, че еврозоната трябва да има собствен парламент и собствено ръководство. Това означава, че ЕС ще стане с две различни класи членове. Едните - елитните от Еврозоната и другите като нас, които ще са на „втора глуха линия".
Ако това стане, ЕС ще се разцепи и разруши. „Не виждам някой отговорен държавник да е казал за това. Не само, че не се говори, а има пълно затъмнение на този факт", посочи Алексиев.

„В Европа се подготвя повишаването на т. нар. минимална заплата на 8,5 евро на час. Това е около 1300 евро на месец", заяви Алексиев. Ако това се прокара в България, българската икономика ще спре на следващия ден. Алексиев зададе риторичен въпрос - защо това не се дискутира и не се знае в България. Отговорът му - това са неща, които управляващите не желаят да се знаят. Информационно затъмнение цари и сред медиите, които според независимия кандидат за евродепутат, до голяма степен са контролирани от управляващите в България.