Създаване на финансов омбудсман, който да решава извънсъдебно спорове между граждани, банките и други финансови институции. Срокът за намирането на решение от страна на подобен омбудсман да е най-много до три месеца, а действията му да бъдат напълно безплатни за пострадалите клиенти.

Това е само едно от исканията на новосъздаден инициативен комитет за слагане край на порочните практики у нас.

Четирите граждани организации - "Граждански контрол", "Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека", "Движение за пълна заетост и ценова стабилност" и "Съюз закрила на пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители" са решили да обединят силите си и заедно да влязат в борба с несправедливите регламенти в нашето законодателство, което създават неравнопоставеност във взаимоотношенията на българските граждани и финансовите институции.

"Българските граждани и фирми са лишени от достъп до правосъдие и не могат да получат по съдебен път защита на своите права по отношение на кредитите, които използват", убедени са в комитета. Именно заради това те са взели "нещата в свои ръце" и вече са започнали да пишат проект за редица законови промени, които да предоставят до 12 декември на 43-то Народно събрание и да очакват действия и от негова страна.

Организациите искат създаване на ефективен регулаторен орган извън Българска народна банка (БНБ). Задачата на тази нова структура ще е да регулира търговските практики на банките и другите финансови институции, като го прави по ясни правила и прозрачен начин. По този начин от комитета са сигурни, че ще се намали възможността за едностранна промяна на лихвите по вече отпуснати кредити.

Промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с която да се премахнат пречките за завеждане на колективни искове срещу банките от страна на гражданите, е друго желание на обединилите се граждански организации. Не на последно място те настояват и за предоставяне на защита на малките и средни предприятия, когато те са в ролята на кредитополучатели.

"Това не може повече да продължава", заяви на съботна пресконференция Ангел Славчев от "Граждански контрол". Той уточни, че организациите не са срещу това да има банки у нас или пък частни съдебни изпълнители, но са против неравнопоставеността на гражданите спрямо тях.

Славчев разкри, че темата е отдавна засегната, като са се състояли и редица срещи с независими и зависими депутати и други отговорни държавни лица, но - "всички са се правели на ощипани". Именно заради това от новосъздадения комитет ще започнат битката сами.

Освен с написани предложения за законови промени от комитета излизат и на протест, като за това са избрали датата 14 декември, мястото - 15 града в страната. В този протест са поканени всички българи, които са станали жертва в отношенията си с финансовите институции у нас.