15 души от Гражданския съвет към Реформаторския блок предлагат лидерът на ДСБ Радан Кънев да бъде избран за председател на съюза от партии. Те настояват председателят да бъде избран възможно най-скоро.

Бившият председател на СДС и настоящ член на гражданския съвет Мартин Димитров, цитиран от Дарик, изрази лична позиция като посочи, че Кънев има виждания, които съвпадат с неговите.

Припомняме, в понеделник Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок. Той заяви, че хора от Блока вече са имали срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а целият политически елит у нас продължава да се бори „за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт". Подавайки оставката си, Кънев заяви, че не иска да бъде говорител на Борисов, и обвини колегите си от РБ, че формират волята на Блока чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на формацията се осъществява от Бойко Борисов.

В отговор на обвиненията на Кънев от партията на Меглена Кунева обявиха категорично, че продължават да бъдат алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ и заявяват, че „срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока."

Днес лидерите на Реформаторския блок заседаваха за трети ден след оставката на Кънев. И ДСБ, и Движение България на гражданите, и СДС излязоха с позиции, че оставката му не означава разпадане на съюза.

Гражданският съвет към блока днес излезе с официален призив обединението да се заздрави, като се избере постоянен председател. Позицията е подписана от професорите Нели Огнянова и Тодор Танев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и още 11 души.

По думите на Димитров изборът на председател на Реформаторския блок е добър ход, за да може проектът да стане по-сигурен и по-дългосрочен. Лично той би предложил Радан Кънев. Димитров изтъкна няколко аргумента в полза на решението си - на първо място, че Кънев се е наложил медийно и би било много трудно тепърва някой друг да бъде налаган до изборите. Като втори аргумент Мартин Димитров посочи, че чисто ценностно на него му допада Радан Кънев и подчерта, че имат съвпадения в голяма част от идеите и нещата, за които се борят.

„Един такъв избор за мен е логичен. Това не означава, че няма много други качествени хора в Реформаторския блок", обясни още Димитров.

В призива на гражданите в Реформаторския блок се казва още, че до началото на септември трябва да се свика конгрес, на който консолидацията и разширението на блока да продължи.