Холивудски филм да представи пред света българския герой Васил Левски. Това е една от инициативите, които си набелязва новоучреденото гражданско сдружение "Мрежа за инициативи и решения" (МИР).

"Днес показваме на обществото лицето на сдружение МИР", заяви пред News.bg председателят на сдружението Георги Кардашев. По думите му, МИР е представено от хора с опит, с експертиза, които имат една основна задача - да намерят ефективни решения по общественозначими проблеми и да наложат по-добра среда за живот на гражданите.

В МИР искат да възбудят интереса на хората да участват в гражданското общество и с лицата си да покажат, че са непримирими към нещата, които не им харесват в държавата.

"МИР е новоучредено сдружение с нестопанска цел в обществена полза", поясни Кардашев и допълни, че това не е партия, макар че някои смятат така, защото в състава има хора с богат политически опит и бивши партийни функционери.

"Част от нашия състав са хора, които имат богат опит в различни сфери. Това са хората, които могат да бъдат едни мажоритарни кандидати на следващите избори или хора, които да бъдат част от гражданските квоти на определени политически партии", коментира той.

МИР си поставя за цел разширяване на гражданското общество, тъй като то е основният инструмент за демократично представителство в националните и местните институции.

Кардашев представи някои от първите инициативи, които вече са набелязали. "Искаме да направим Алея на царете", заяви той. Такъв своеобразен паметник на културата ще концентрира историята ни и ще възбуди националното ни самочувствие, убеден е Кардашев.

Сдружението планира също инициативи, свързани с урегулирането на движението в много от кварталите в София.

"Много ни се иска да се преборим с плана за реконструкция на площад "Славейков", каза още Кардашев. По думите му, книжният пазар трябва да остане. Затова от МИР са подготвили анкета.

Дългосрочна инициатива на сдружението е създаването на холивудски филм за Левски. "Нормално е, когато живеем в общество, подвластно на електронните медии, да имаме филм, който да представи пред целия свят нашия герой", каза председателят на МИР. Той изрази надежда, че идеята ще се посрещне положително от хората, най-вече от младите.

От сдружение МИР се впускат и в търсене на алтернативен модел на управление. Кардашев посочи като пример Ирландия, където действа орган, наречен граждански съвет. Половината от членовете в него влизали чрез избори, а другата половина чрез жребий между гражданите. Този орган обсъжда конституционните текстове в държавата. МИР предлага и в България да действат граждански съвети, които да работят във взаимодействие с общинските съвети, дори с Народното събрание. По този начин гражданите имат възможността да участват пряко в управлението.

"Мисията на МИР е да създаде истинска гражданска мрежа в България", коментира на свой ред общинският съветник Симеон Славчев, който е един от учредителите на МИР. Той подчерта, че личният пример е най-мотивиращото и вдъхновяващо нещо. Затова станал учредител.

Десетки се събраха на официалното представяне на сдружението. В началото бе проектиран кратък клип, който представя МИР и членовете в него.