Грешка е България да бъде държана извън Шенген. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на заседание на Комисията по външна политика.

По време на заседанието посланикът на Словакия Мариан Якубоци представи приоритетите на страната му по време на председателство й на ЕС, започнало на 1-ви юли. Една от приоритетните области за Словакия е именно справянето с бежанската вълна и предоставянето на убежище.

Според Кунева, освен с последиците от Брекзит, на Словакия се пада тежката задача, свързана с усложняващата се миграционна обстановка. Министър Кунева настоя и пред Словакия за членство на страната ни в Шенген.

По думите й е грешка страната ни да бъде държана извън шенгенското пространство, на което страната-председател е член и обясни, че това ни лишава от възможността за обмен на информация, свързана със сигурността.

Ние търсим общи решения, които да дадат сигурност на европейските граждани, решения по контрол на външните граници и оказване на подкрепа на всички държави-членки, които поради географското си положение са на предна линия”, коментира Кунева. По думите й за такава държава с най-голямо напрежение в момента се сочи Италия.

България е особено заинтересована от изпълнението на решението на Турция по отношение на споразумението за реадмисия”, коментира още вицепремиерът Меглена Кунева.

Отговорът от турска страна е, че липсва решение на правителствено ниво, което да каже от коя дата влиза в сила споразумението за реадмисия. „Много е важно да не допускаме пренасочване на миграционните потоци”, коментира Кунева и даде за пример успешното спиране на Балканския път на миграцията.

„Настоящата миграционна криза в следващите десетилетия ще има и други измерения”, коментира още Кунева. „Искаме да работим, за да може и Турция, и ЕС да се чувстват комфортно в рамките на това реадмисионно споразумение. То е много важно за нас”, каза още вицепремиерът Кунева.

По думите й е в наш интерес да се освободят трайни социални и икономически възможности за бежанците, приемани в съседни на конфликти страни.
Кунева припомни, че със Словакия ни свързват много неща. Страните ни са съотносими страни като население, имаме сходен път на присъединяване към ЕС. Свързващ елемент е и славянският ни корен.

Посланик Мариан Якубоци представи основните приоритети в програмата за европейското председателство на Словакия.

Той отбеляза контекста, в който държавата пое председателството от 1-ви, а именно нарастващ скептицизъм и радикализация. По думите му, Словакия ще трябва да се справи и с последиците от Брекзит.

Якубоци обясни, че Словакия гледа на Брекзит като на симптом за нещо много по-дълбоко, случващо се в ЕС. Приоритетни области за словашкото председателство са развитието на силна икономика, единен пазар, устойчива политика в областта на миграцията и убежището, външни отношения и търговия.

Логото на словашкото председателство е изработено от 24-годишен студент по дизайн в Академията по изкуство в Братислава. Словакия пое председателството от Холандия. Страната на лалетата има 12 председателства зад гърба си, докато Словакия е член на ЕС от 12 години.

Министър Кунева пожела успех на страната, поела председателството на ЕС.