Първото заседание в новия Столичен общински съвет ще бъде открито от Грети Стефанова от "Демократична България". Тя е най-зрелият общински съветник в СОС. Заседанието е свикано от областния управител на София Николай Пехливанов и ще бъде на 12 ноември.

Това обяви днес на брифинг в Столичната община общинският съветник от ГЕРБ Елен Герджиков, цитиран от "24 часа".

На предстоящото заседание новоизбраните общински съветници, районни кметове и кметът на Столичната община ще положат клетва.

Тогава ще станат ясни политическите групи в СОС. Ще бъде избран председател на СОС, което се прави с тайно гласуване на два кръга, обяви Герджиков.

По думите му в интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения, гласува се и ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници, се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали.

След това се прави процедура за избор на зам.-председатели на общинския съвет като всяка политическа група има право да даде свое предложение. Това гласуване е явно, необходими са 31 гласа - половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкова гласове, то политическата група има право да предложи същия или друг кандидат и се провежда второ гласуване, поясни Герджиков. 

Бившият зам.-министър Диян Стаматов става общински съветник

Бившият зам.-министър Диян Стаматов става общински съветник

Ваня Чилова се отказа от Столичния общински съвет

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е избран д-р Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

От ГЕРБ предлагат за председател на СОС Елен Герджиков. Предложението е гласувано снощи. То е подкрепено с пълен консенсус. Тя каза, че още след първия тур на изборите, когато е станало ясно кои политически групи и в какъв състав влизат в новия СОС, са започнали политически консултации за формирането на новия СОС. Това е нужно и по настояване на кмета Фандъкова, подчерта Едрева.

По думите й от ГЕРБ се обърнали първо към десните партии. Първата среща е била с Демократична България, а после с ВМРО. Продължават срещите с БСП, с представителя на гражданското движение Спаси София, както и с "Атака".

Ще търсим подкрепа на база на темите, целите и конкретните идеи и насоки в работата на общината, каза Едрева. С Демократична България разговорите са на база на електронното управление и повишаването на прозрачността в работата на общината и на СОС, дигитализацията, електронното управление, политика за превръщане на Витоша в един от най-големите паркове в нашия град. 

С два пъти повече общински съветници са доволни във ВМРО

С два пъти повече общински съветници са доволни във ВМРО

Юлиан Ангелов: С над 5% от гласовете партията е водеща политическа сила в страната

С ВМРО темите са сигурност и транспорт, със "Спаси София" ще говорят за транспортна инфраструктура и транспортно обслужване, допълни Едрева.

Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ обяви, че групата ще предложи изработването на нов правилник за дейността на СОС. Конкретните параметри на новия правилник ще бъдат определени от работна група, в която ще бъдат поканени представители на всички политически групи.

Едни от приоритетите са иновациите и електронното управление, затова сме на мнение, че трябва да има такава специална комисия в СОС, която да наблюдава работата в този ресор, каза Герджиков.

Ще бъде преструктурирана комисията по транспорт и пътна безопасност, ще бъде създадена и комисия, която отговаря за инфраструктурата и проектите, които се изпълняват. Предвижда се питанията и отговорите към тях да бъдат публикувани на интернет-страницата на общината, както и показване на поименното гласуване по време на сесиите на СОС.