Президентът на Литва Даля Грибаускайте заяви, че има сериозен риск от военно нахлуване на Русия, ако Вилнюс не поддържа постоянна готовност за отбрана.

"Ако покажем, че можем и искаме да се защитим, никой няма да ни нападне. Трябва да сме готови психически, политически, технологично, с душа и сърце", посочва Грибаускайте е интервю за "Spiegel Online".

Държавният глава на Литва подчертава, че руските войски, съсредоточени по границите на балтийските страни и Полша са десетократно по-многобройни от силите на НАТО в региона. По думите й, младото поколение литовци е готови да защити държавата си от всеки противник. Тя допълва, че е било огромна грешка, че това не е станало през 1940 г., когато съветската армия е окупирала страната.

Даля Грибаускайте: Русия ни поставя не в студена, а в гореща война

Даля Грибаускайте: Русия ни поставя не в студена, а в гореща война

Президентът на Литва посочи руската намеса в Украйна и в Сирия...

Даля Грибаускайте смята, че западните държави подхождат твърде наивно в оценката си за Русия.

"Само когато са атакувани и забелязват, че Русия се намесва, шпионира ги или манипулира изборите им, те се събуждат", констатира Грибаускайте.

Тя подчертава, че руският президент Владимир Путин казва едно, а прави друго.

Лидерката на Литва е сред най-категоричните критици на строителството на проекта "Северен поток 2". Тя е категорична, че има тясна връзка между енергийните доставки и руската политика.
Ако Европа заради "Северен поток 2" се постави в зависимост от Русия, това ще даде на Путин ефективен инструмент за провеждане на политиката на Кремъл.

Самата Литва елиминира енергийната зависимост от Русия чрез внос на втечнен газ от САЩ.