Група от български политици, граждани и журналисти стартира инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. Това обяви на пресконференция в БТА Горан Благоев, бивш водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ, сега политик от извънпарламентарната група "Републиканци за България" с лидер бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той описа инициативата, като такава, която върви 30 г., "но сега е моментът да се извърви пътят". "Това се случва днес, защото не искахме вчера, на 9 май, да се разпалват страсти", обясни той. Горан Благоев съобщи, че от днес стартира общо писмо до институциите от името на групата, но то е отворено за граждански организации и партии, които припознават каузата за събаряне на Паметника на съветската армия.

Искането в писмото е институциите да се произнесат за бъдещето на паметника и на базата на нормативните документи и молби "да бъдат доведени нещата до своя край". Средства за премахване на Паметника на съветската армия в момента се събират. Журналистът Иво Инджев заяви: "Време е страстите да се разпалят, няма никъде в Европа такава арогантност. Надписът поставя световен рекорд по лъжене в три части - първата "на съветската армия освободителка", тъй като армията не е била съветска, а червена.

Атлантици: Съветската армия окупира България, но нагло наричат това „освобождение“

Атлантици: Съветската армия окупира България, но нагло наричат това „освобождение“

По повод на инициатива на руското посолство…

Второ - не е освободителка, а окупаторка и от "признателния български народ" - това е само една част от българския народ". Той е представител от групата за премахване на паметника.

Инджев иронизира: "уникално съоръжение, но да се наблегне на факта, че става дума за символиката на една империя". Инджев смята, че е поставен на доброто място в София, както и е, че е "позорно българският народ да търпи все още МОЧА". Горан Благоев поясни, че паметникът не се опазва от военната конвенция. "Не искаме да го взривяваме, нито унищожаваме, планировката е добра и може след нея да има друга инициатива", обясни още той.

Архитект с идея за нов облик на Паметника на съветската армия в София

Архитект с идея за нов облик на Паметника на съветската армия в София

Проектът включва герб, камбана и надпис "България над всичко"

Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България", от своя страна добави, че е започнала инициатива за демонтиране на паметника, проучени са архивите, които сочат, че МОЧА не е свързан с Втората световна война, а трябвало да е в тази градска част, за да има политическо възпитателна цел, не попада в дипломатическите отношения с Русия.

По думите на финансиста Мартин Заимов - "куполите спокойно могат да отидат в Музея на социалистическото изкуство и няма нужда да се вярва на думите на политици, че това ще струва скъпо". Написано е писмо до Министерство на културата, от което следва отговор, че паметникът не е историческа ценност. Иван Сотиров от Сдружение "Достойнство, отговорност и морал" смята, че това е "паметник на националното унижение и лъжата, на номенклатурата, която от 9 септември досега управлява страната".

Граждани отново поискаха да се демонтира Паметникът на съветската армия

Граждани отново поискаха да се демонтира Паметникът на съветската армия

През 2013 г. е обявен конкурс за Княжеската градина...

"Не може на армия, която окупира страната ни, да стои паметник и децата да го виждат всеки ден", категоричен е той. Фактът, че 30 г. нито една партия не е поела отговорност да премахне МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) - показва, че България се управлява от Москва, смята Сотиров. Предвижда се и дискусия каква да бъде съдбата на пространството след премахване на паметника.

Иван Анчев, бивш консул в Чикаго и част от "Републиканци за България" обясни, че са обсъждани идеи там да бъде изграден монумент или комплекс на основателите на българската държавност. За целта се организира широка обществена дискусия.

Хора от цял свят защитиха Паметника на съветската армия

Хора от цял свят защитиха Паметника на съветската армия

И изобщо историческите паметници

На пресконференцията стана ясно, че инициативата се подкрепя и от партия КОД, чийто представител Любомир Канов анализира "роболепната народопсихология на българина", залегнала в МОЧА.

Горан Благоев в заключение постави въпроса и за смяната на името на основния храм на България - Свети "Александър Невски", което по думите му "може да започне да се обмисля".

Димитровград предлага подслон на Паметника на съветската армия

Димитровград предлага подслон на Паметника на съветската армия

Да стане част от Алеята на тоталитарното изкуство