Поради недофинансиране на системата може да се стигне до частична загуба на суверенитет на страната ни до 2020 г. За това предупреждава началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов в доклад, който беше представен от негово име по време на сбора на началника на Военната академия „Г. Ст. Раковски", пише "Българска армия", цитирана от pan.bg.

Според документа, в близките години прогнозите са военният бюджет, който сега е 1,19 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), да стане 1,16 на сто през 2016 и 1,12 на сто през 2017 г.

В доклада се казва, че приоритет при изграждането на отбранителните способности ще бъдат бойната ефективност, информационното осигуряване, командването, управлението и комуникацията.

Какви отбранителни способности страната ни ще развива, ще стане ясно от подготвяните в момента програма и план за развитие на Въоръжените сили 2015-2020. До края на този месец ще бъде разработен план за защита на България при кризи.

Военната академия обучава лидери от областта на националната сигурност, които се включват като пълноправни партньори на въоръжените сили, изтъкна при откриването на сбора началникът на ВА „Г. Ст. Раковски" контраадмирал Митко Петев.

По думите му 70 на сто от обучаваните във военната Алма матер са цивилни, които придобиват необходимите знания и способности, за да могат да управляват системата за национална сигурност на страната.