Най-важното е да се води диалог с РС Македония. Новите правителства (в София и в Скопие - б.р.) поставиха добро начало на диалога. Това изтъкна посланикът на САЩ в България Херо Мустафа пред Нова телевизия.

Диалогът е важен, това, което не е полезно, е ако и двете страни поставят ултиматуми, както и политиците гледат за собствена популярност. Ползите, които произтичат за България от членството й в ЕС и на държавите в региона позволяват по-голяма регионална сигурност.

Тази регионална стабилност е важна. Ако страни от региона не са членове на ЕС, се създава вакуум. Когато има вакуум тези, които желаят, ще се възползват, каза посланикът.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Той подчертава, че българското правителство няма да направи нищо

България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Дали България ще прати военна техника или не на Украйна, е решение, което ще се вземе между България и Украйна. Тя изтъкна факта, че България прие над 100 000 бежанци, подкрепи резолюциите на ООН и санкциите и се противопоставя на агресията.

Относно спирането доставките на газ, американският посланик изтъкна, че "Газпром" едностранно наруши договора си за доставките. След като България се застъпи за себе си, "Газпром" реши да ползва енергетиката като оръжие

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Това твърди руският вицепремиер Александър Новак

През март нашата администрация в САЩ заяви, че ще достави 15 млрд. куб. м газ за Европа. По време на посещение на премиера Петков в САЩ работихме заедно, за да може да осигурим доставки на цени, ще продължим да работим за дългосрочни решения, защото сме приятели, каза Мустафа.

Ако преди година България беше завършила диверсификация, то сега нямаше да е в сегашното положение, изтъкна американският дипломат. По думите й Русия използва газа като оръжие. 

Николов работи и за диверсификация при ядреното гориво

Николов работи и за диверсификация при ядреното гориво

Работна група прави план къде можем да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа

Над 140 държави са гласували за резолюциите на ООН, които осъждат агресията на Русия в Украйна. "Повече държави предпочитат система, основана на правила. Това е бъдещето", категорична е Херо Мустафа.

Самата тя е родена в Ирак, кюрдска бежанка в САЩ с родното си семейство. Мустафа призова да сме съпричастни с бежанците, те не са искали да напуснат живота, който са водели, били са принудени.

Преминала през трудности Мустафа призова хората да остават целеустремени, никога да не се отказват от надеждата. Баща ми казваше, че от трудностите понякога се раждат добри неща, каза американският дипломат. 

"Когато кацнахме в САЩ имахме само дрехите на гърба си и надежди и мечти. Баща ми казваше: "учи, работи усърдно. Работи усърдно, винаги имай смели мечти - поставяш си високи цели, постигаш ги и следващите", припомня си дипломатът.

Тя изтъква, че се е съсредоточила в ученето, а родителите й работили на по 3 места. Обичам ценностите на Америка, виждам в себе си символ на тези ценности. С голяма гордост казвам, че съм от кюрдски произход. Имам устои и на изток, и на Запад, изтъкна тя.

"Когато се върнах в Ирак като американски дипломат, видях около себе си големи надежди. Истинската промяна отнема време. Онези, които не искат промяна, ще се опитат да я блокират. Важно е да останем в стремежа за по-добър живот. Всеки човек може да е изправен пред трудности в живота. Понякога в житейския си път човек може и да се проваля. Тогава е важно да останеш решителен и целеустремен, да вярваш в себе си и в мечтите си", каза Херо Мустафа.

Първата дума, която научих на български беше семейство, каза Мустафа, която говори 9 езика. Думата, която най-често употребявам е "Здравейте" - използвам я в знак на уважение. 

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Работниците били ползвани за жив щит от бойците на "Азов"

В отговор на въпрос какво е добре да се промени в България, американският дипломат каза: "Не съм аз човекът, който трябва да казва какво да се промени. Аз винаги виждам чашата наполовина пълна, отколкото наполовина празна. България е прекрасна страна и ще постигне забележителни успехи. Вярвам, че е важно да постигнем.".

Като жена, Херо Мустафа изтъкна, че и професионалното, но и личното развитие е важно. "Личният живот е изключително важен за мен, обичам дъщерите си, да прекарвам време с тях и да им чета. Да им осигурявам нови изживявания. Имам плакет с надпис - "един екип, една мисия". Да сме сплотени, да работим заедно като екип е важно и вкъщи. Със съпруга ми сме един екип, подкрепяме се и се развиваме заедно, обясни Херо Мустафа. За нея дипломацията е да градиш мостове.