Хиляди в „бойна готовност” да се включат в охраната на границата при засилен миграционен натиск. Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев в кулоарите на парламента.

Той поясни, че е готов при нужда да изпрати още военни на границата. На въпрос колко може да пратим в подкрепа на граничарите, Ненчев отсече: „Хиляди.”

Ненчев поясни, че не иска да дава подробности, защото трафикантите и мигрантите имали достъп до информация. Затова и не трябвало да даваме данни за нашата готовност да противостоим на бежански поток.

Задържаха 56 нелегални мигранти във влак на Свиленград
Обновена

Задържаха 56 нелегални мигранти във влак на Свиленград

Твърдят, че са от Сирия и Ирак

Сега не се налагало да увеличаваме военното участие по границата, по думите му. Имам готовност, увери той.

Хиляди са обучени, те са подготвени във всеки един момент с моя заповед могат да отидат до няколко часа, подчерта военният министър.
Два кораба са в акваторията на Черно море, пет хеликоптера са в готовност да се включат, стана ясно още от думите на военния министър.

По-рано в рамките на парламентарния контрол министър Ненчев заяви, че между 300 и 500 лева ще бъдат изплатени допълнително на личния състав на Българската армия, който участва в охраната на държавната ни граница.

Ненчев коментира, че разходите по охрана нарастват многократно и не са предвидени в бюджета. До момента са похарчени допълнително 3,4 милиона лева, като общата сума до края на годината ще нарасне до 7,4 милиона лева.

Военният министър е получил уверение от премиера, че тези средства на Българската армия ще бъдат възстановени.