Хората на „България без цензура" в парламента все още не знаят дали ще натиснат „Да" или „Не" при гласуване на кабинет, предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Основното условие, което имат депутатите от Българския демократичен център (БДЦ), е първо да получат написаната управленска програма на бъдещата коалиция и да се запознаят с приоритети им. Предвиденото създаване на Министерство на електронното правителство би наклони везните в посока на подкрепа от страна на БДЦ. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група Светлин Танчев на излизане от сградата на президентството.

Припомняме, днес президентът Росен Плевнелиев продължи консултациите с парламентарните формации, започнати в петък.

Пред държавния глава хората на Николай Бареков са изтъкнали, че е необходимо да се разшири диалогът за съставяне на следващо правителство на страната ни и той от своя страна е поел ангажимент да окуражи останалите политически формации да търсят по-широка подкрепа.

„Очакваме да видим някаква приоритетна работна програма, върху която да разсъждаваме", обяви пред журналисти Танчев по отношение на това дали БДЦ ще даде своите гласове за новия кабинет. „Към днешна дата не бих могъл да кажа как ще гласуваме за съставянето на кабинет, защото не знаем какви са приоритетите на този кабинет", уточни все пак лидерът на БДЦ.

Все пак обаче хората на Бареков в 43-ото Народно събрание са готови да не бъдат опозиция, ако в управленската програма на новото правителство като приоритети са записани създаването на нови работни места, електронизацията на управлението на държавата, бързото приемане на държавен бюджет за следващата година, както реформи в здравеопазването и съдебната система.

Кой е премиер на страната не е най-важният въпрос, според Светлин Танчев. По-важното, по думите му, е каква ще е програмата за следващите четири години.
Все пак обаче от БДЦ са готови да предложат свои експерти за участие в новото правителство, като дори са на мнение, че имат можещи хора за всеки един сектор.

Танчев не пропусна да спомени и останалите политически партии, като призна, че истински се е надявал Реформаторският блок да съумеят да имат по-ясна и предвидима позиция. „За съжаление виждаме доста различни сигнали, които произлизат от там", подчерта председателят на БДЦ.

Що се отнася за ГЕРБ Танчев заяви: „Водим някакви разговори с ГЕРБ, но все още не е така, както ние искаме да бъде - да седнем на масата, да кажат това са приоритетите, които ще изпълняваме, дайте да търсим общо".
Не виждаме от ГЕРБ към момента с някой да са седнали и да са се разбрали", заяви още Танчев и добави: „Всичко го чакаме това".

Хората на Бареков са признали пред президента, че за тях нови избори не са най-доброто решение, стана ясно от думите на депутата от БДЦ Румен Йончев. „Необходимо е политическо мнозинство, базирано на широка основа и дългосрочна перспектива", обясни още той.