Хората не ги интересува кой ще е шеф на ООН, а днеска как ще живеят. Това, това трябва да ви интересува, посъветва премиерът Борисов жителите на Луковит, където откри саниран блок.

Принуден от журналистически въпроси да коментира смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, той заяви:

"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия (ГЕРБ - б.р.), когато да изпращат кандидатура", заяви премиерът, визирайки номинирането на Ирина Бокова за българския кандидат за поста генерален секретар на ООН.

"Просто не ги разбирам", каза Борисов в отговор на въпроса, че от опозицията искат вот на недоверие.

"Някой тогава да е дошъл да ме попита мене, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не! Пожелавам им успех", каза Борисов по спрягането за искан вот на недоверие от опозицията.

На възклицанието, че г-жа Ирина Бокова не се отказва от надпреварата за поста на световната организация, премиерът обяви, че това е нейно право.

Иначе премиерът обяви в Луковит, че докато неговата партия управлява държавата, ще има по 1 млрд. лева за саниране. При откриването на саниран блок и нова система за отпадъци той не пропусна да порицае журналистите, че не задават правилните въпроси.

"Трябваше да ви интересува с 1,3 млрд. лева за едните и 1,2 млрд. лева за другите централи - България щеше да е така, в този вид, ако се интересувахте", допълни ядосано Борисов, намеквайки за парите, които държавата дължи на Русия и САЩ.

На журналистическо питане, че наближава 2 октомври (датата, когато ГЕРБ трябва да кажат кой е техният кандидат за президент - б.р.), премиерът настойчиво покани репортерите: "В неделя сте добре дошли! На 2-ри ще дойдете и ще говоря само на тази тема".

Журналистите все пак го запитаха дали има промяна в програмата (за саниране - б.р.). "Въпреки огромните плащания, по милиард на година слагаме за саниране", отговори премиерът, убеждавайки, че няма да има промяна.

На въпрос дали ще има съфинансиране от самите живущи в санираните домове, Бойко Борисов отговори: "Лъжците не коментирам! Самите хора казаха как БСП и другите са ги лъгали. Искам да пуснете молба - какво казаха хората, как са ги лъгали, за да нямат това нещо. Теа 25 години, където ги лъгаха, да си понесат отговорността", предизвика репортерите Борисов и каза, че когато неговата партия идвала на власт, само плащала - за централите, за реактора, за КТБ. Според него никой не бил усетил тези плащания, защото парите идвали от борбата с контрабандата.

"Я си спомнете 50 млн. некой да е дал за Луковит", призова премиера хората, които присъстваха на откриване на нова система за отпадъци и обновен жилищен блок в града. "100% безплатно", каза той по повод санирането на жилищния блок и веднага припомни поговорката, че: "Безплатен обяд няма".