До края на месеца ще бъдат подписани договори с 58 хил. безработни, каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Христина Христова.

Тя съобщи, че само за четири дни от началото на тази година са сключени 1022 от 1400 първоначално одобрени договора, което означава заетост за 12 507 безработни.

Даваме предимство на договорите на лични и социални асистенти. Разбрахме, че хората с увреждания наистина се нуждаят от помощта на тези безработни и вече са сключени договори за 8160 лични асистенти, посочи министър Христова, като подчерта, че програмата "От социални помощи към заетост" се изпълнява така, както е планирана през 2002 година.

"В момента няма никакво съществено свиване на програмата, освен планираното", заяви тя и уточни, че през 2003 година са изразходени 129 млн. лева, през 2004 година - 141 млн., а през тази са предвидени 127 млн. лева при вече по-високата минимална работна заплата.

Според Христова намаляването в абсолютен размер на средствата за 2005 година няма да ощети хората, тъй като на някои места има редуциране на работното време, а за други са планирани средства в размер на 36 млн. лева за обучение и за преквалификация на 56 хил. души - за първи път и на заетите по програмата.

Министър Христова обясни, че сега ситуацията на трудовия пазар е променена, българските предприемачи са осъзнали своя социален ангажимент - проявен е интерес към над 200 проекта, и тя се надява една трета от хората, обхванати в програмата, вече да имат реално работно място.