С 404 гласа от общо 717 Христина Христова бе избрана за нов председател на НДСВ. Това стана още на първия тур от гласуването по време на извънредния конгрес на НДСВ.

Николай Василев получи 231 от гласовете, Илия Лингорски бе подкрепен от 40 елегати, а Биляна Раева от 33.

Припомняме какво бившият социален министър заяви преди гласуването от трибуната на конгреса - За НДСВ ГЕРБ е конкурент, а БСП основен опонент. НДСВ категорично се разграничава от бившите коалиционни партньори.
И още:
Партията има много здрав разум и реализъм.  Грешките, които допуснахме, са уроци за утре. Христова пое ангажимент да работи за това НДСВ да го има, без да прави завои.
За НДСВ ГЕРБ е конкурент, подчерта тя.
БСП са ни основен опонент, допълни Христова. По думите й НДСВ категорично се разграничава от бившите коалиционни партньори.
Не мога да Ви обещая нищо лесно и екзотично, посочи тя. Христова oбаче обеща още много работа и победи.
Сега е дошло време да работим за кореновата система на дървото на либерализма, да го прекопаваме, поливаме, каза още тя.

За мен заемането на този пост не е никаква самоцел, заяви Христова след вота на делегатите.

Тя благодари за завещаното от Симеон Сакскобургготски. Приемствеността ще бъде издиганата в много висок ранг, посочи Христова. Чака ни много работа, убедена е тя.

Новият председател на НДСВ допълни, че е очаквала тази степен на доверие.

Надпреварата тя определи като колегиална и допълни, че ще покани в политическия съвет на партията останалите трима кандидати.

Тя пое ангажимент решенията в НДСВ да се вземат отдолу нагоре, а не както досега отгоре надолу.

Постепенно затягаме редиците и започваме да се готвим за редовните местни избори през 2011 г, категорична е Христова.

Според нея основният конкурент на партията е ГЕРБ . Ние се конкурираме за едни и същи избиратели, отбеляза още новият лидер на НДСВ.