Нямам какво да деля в личен план с министъра на правосъдието Христо Иванов, но когато опират нещата до Конституцията не мога да мълча. Той опитва да изнасили Конституцията. Това обяви пред БиТиВи преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки.

Стратегията на Народното събрание за съдебна реформа, в която участвах и аз, предвиждаше определени неща, а сега се предлагат други. Вярвам, че парламентът ще отхвърли тази съдебна реформа, каза той.

Опитват се да поставят обществото пред свършен факт, без обсъждане, без да се чуе мнението на хората, които разбират от тази материя. Опитват се да приватизират съдебната реформа", коментира служебният премиер, който няколко пъти подчерта, че няма нищо лично към Иванов, който беше министър и в неговото правителство.

Според Близнашки Христо Иванов ще стане антигерой, ако промените все пак минат. „Не можеш да очакваш да изнасилваш Конституцията, а всички около теб ще гледат с одобрение", подчерта конституционалистът и допълни, че в България има хора, които разбират и няма да мълчат.

По думите му, това е грубо посегателство върху съдебната власт. С явното гласуване няма да им мине номерът, ще има съпротива, те тръгват срещу завоевания на цивилизацията, коментира още бившият служебен премиер. Той призна, че е пратил SMS на наследника си на поста Бойко Борисов, че ще допуснат грешка и че го подвеждат хора, които не познават материята.

„Личните отношения нямат никакво значение, въпросът е в потъпкване на фундаментален принцип", посочи Близнашки, но добави, че министърът на правосъдието е поел отговорност по въпроси, по които не е компетентен.