Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов настоя, че политическото битие на ГЕРБ трябва да бъде преосмислено.

"Тези хора трябва да разсъждават за продължаване на политическото си битие не като преторианска гвардия на един човек, който бяга от закона, а като политически хора, но това означава без Борисов. Наличието на Борисов там прави ГЕРБ тотално токсична и я обрича на ролята на мафиотско семейство", анализира той пред БНР.

Христо Иванов: Не може към избори да се тръгва с идея, че пак няма да има правителство

Христо Иванов: Не може към избори да се тръгва с идея, че пак няма да има правителство

ДБ ще работи в диалог с избирателите си

По думите на Иванов за последните 12 години всичко стига до Бойко Борисов, защото това е бил смисълът на този едноличен режим - той да раздава порциите.

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че големият въпрос е дали ще се превърне личната вендета на "изскочилите гневни скелети от килера на Борисов", визирайки бизнесмените, говорили пред комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, в процес на въздаване на справедливост.

"Парламентът не успя да достигне до идейна зрялост за това как изглежда промяната. Той не съумя да излъчи управление и това не е въпрос на аритметика", изтъкна още той.

Избирателната активност – въпрос на кампания, според Христо Иванов

Избирателната активност – въпрос на кампания, според Христо Иванов

В ситуация сме на сериозно размесване на политическите пластове

Прогнозата му за 46-ия парламент е за по-различна конфигурация от приключващия на 11 май, защото вече имало усещане за свобода сред хората.

"Нашата цел в следващото Народно събрание ще е да принудим всички останали политически формации да седнат около платформата за политически диалог за това как да задвижим страната по пътя на промените. Това може да стане само на база на платформа за пълноценна европейска законност и демокрация", подчерта Христо Иванов.

Той припомни, че "Демократична България" още от самото начало на 45-ото НС са настоявали за правителство на промяната и това тяхно искане остава и за 46-ото. Той уточни, че търсеният от тях диалог е за промяна, която започва с правосъдието и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Христо Иванов настоя за ясен евроатлантически консенсус

Христо Иванов настоя за ясен евроатлантически консенсус

Той призова още премиерът да спре с популистката експлоатация