Начинът, по който ИТН са представили кандидата си за премиер Пламен Николов много притеснява съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В предаването "Неделя 150" по БНР той потвърди тезата на депутата Николай Хаджигенов от ИСБНИ, че в петък с "Има такъв народ", само часове преди идването на Пламен Николов в президентството, за да приеме мандата, единственото обсъждано име е било Петър Илиев. И от "Демократична България" не само са били резервирани, а са били против.

По думите на Христо Иванов в процеса на изпълване на мандата и преговорите с ИТН няма предсказуемост и самият процес не отговаря на критериите за това да бъде излъчен един кабинет.

Най-доброто, което според Христо Иванов можело да се каже за Пламен Николов е публичната информация, която излиза. Не мога да кажа, че кандидатът за премиер от ИТН Пламен Николов е убедителна, посочи той.

Плевнелиев за правителството на ИТН: Леви популисти

Плевнелиев за правителството на ИТН: Леви популисти

България е в агония, "някакъв човек за премиер, ходил на някакъв кастинг на ТВ водещ и сценаристи"

"Това е една черна кутия, която излъчва човек за премиер, който не отговаря на нашите очаквания. За този пост ние очаквахме човек, който да носи политическа отговорност", категоричен бе Христо Иванов.

Христо Иванов обаче все още не знае каква е формулата за бъдещия кабинет. Ние не можем да подпишем празни чекове и да чакаме едва след това да бъде сложено нещо на масата, подчерта той.

Христо Иванов се притеснява, че фундаменталният маниер на управление на Бойко Борисов - цялата власт да е концентрирана в един човек, отново започва да се очертава - "започваме да навлизаме в ситуация на център на взимане на решения около Слави Трифонов."

Слави Трифонов отговаря от фейсбук вместо Йорданов и Николов

Слави Трифонов отговаря от фейсбук вместо Йорданов и Николов

Уточнява, че решението е взето преди две седмици

Надява се процесът в самите ИТН да бъде преосмислен. ДБ са готови да дадат подкрепа за силно реформаторско управление, което може да промени България.

Христо Иванов не смята, че е допуснал грешка, като е споменал имената на трима от служебните министри от трибуната на Народното събрание. ДБ решили, че е редно да дадат индикация и примери с хора за подражание, а и с тях вече ИТН са преговаряли и харесали. Всеки, който влезе в с усилието за промяна и се превърне във фактор, става обект на атаки. Христо Иванов даде пример със себе си и всички водещи фигури в "Демократична България".

"Кирил Петков и Асен Василев са атакувани, защото те като лидери направиха неща в своите сектори, които са трансформационни. Те спряха парични потоци, те са ядрото, зад което стои решението на служебния кабинет да вземе твърди мерки след списъка "Магнитски", открои той.

Въпреки напрежението от последната седмица според Христо Иванов в 46-ия парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство при ясно заявени политики.

В последния момент ще ни бъде поставен състав на Министерски съвет - да изберем да бъдем виновни или да избираме. Не става така, категоричен бе съпредседателят на ДБ. Той не може да каже какво ще бъде отношението на ДБ към съставянето на кабинет, но според Иванов липсва критичната минимална доза информация на база, на която да се вземе решение.

ДБ чакат покана от ИТН, не дават подкрепа за котка в чувал

ДБ чакат покана от ИТН, не дават подкрепа за котка в чувал

Не искат и д ги притискат до стената

ДБ са в ситуация, която не могат да структурират един процес на предварителен диалог по ключовите въпроси за партията - хората, целите, програмните ангажименти, как ще бъдат гарантирани, каква ще бъде структурата на парламентарната подкрепа.

ДБ ще бъдат в позиция на изчакване да видят дали всъщност ИТН искат тяхната подкрепа. Ние сме готови да споделим тежката отговорност за едно управление, ако то е реформаторско, каза още Христо Иванов.

Той е сигурен, че ако ДБ е встрани от правителството, ДПС щели да бъдат много щастливи да го подкрепят. А също най-вероятно и ГЕРБ. Ние не сме взели окончателно решение за подкрепа и ще изчакаме до последния момент, за да се види ИТН в каква посока ще тръгнат или все пак ще има възможност за изграждане на някакво партньорство. Не ни плашат предсрочни избори или изолация, добави Христо Иванов и обясни, че ДБ могат да останат встрани от управление, да останат извън парламента, но никой не може да изгони "Демократична България" от фронтовата линия, където се води битката за бъдещето на България.

Той се притеснява от всичко, което може да се окаже в чувала на ИТН, но остава с надежда. Лично Христо Иванов не затваря вратата за разговори, но засега начинът на действие на ИТН нямало как да доведе до добър резултат.

Мария Капон не знае какво има в чувала на ИТН

Мария Капон не знае какво има в чувала на ИТН

Чуди се какво означава мъжката им дума, защото мъжката дума не е достатъчна