Христо Панчугов беше преизбран за председател на "Синьо единство" с единодушие от делегатите на първата Национална конференция на партията.

В политическият си доклад пред конференцията Панчугов заяви, че само десница, която е обединена от общото минало и общата визия за бъдещето може да бъде гарант за демокрацията в България и че само по пътя на създаването на единна дясна партия можела да бъде спряна подмяната в политическото статукво и да бъде реализирана истинска дясна реформаторска политика.

"Синьо единство" била създадена с една-единствена цел - да наложи и защити нуждата от модерна и силна дясна партия в България. Партия, която да постави основите на нова българска държава, с работещи институции, гарантиращи върховенството на закона, свободата и демокрацията, подчерта още Панчугов.

„Кризата на политическата легитимност, в условията на демокрация, има едно единствено разрешение - изборите", добави лидерът на „Синьо единство".

Според евродепутата Надежда Нейнски големият дебат на предстоящите европейски избори ще бъде дебатът за европейския и прозападен път на България срещу евроазийските политически и икономически интереси на Русия. Тя заяви, че ЕС е единственият инструмент, чрез който България може да защити своя национален интерес, защото политическата независимост неминуемо преминава през енергийна независимост.

„Последните избори делегитимираха всички коалиции и игри в дясно... Упорство е да смятаме, че можем да прилъжем избирателите, вместо да им предложим принципно нова дясна алтернатива и да върнем доверието им".

„Път няма. Път се прокарва. Не слизайте от пътя!", с това послание към младите хора в партията завърши нейното изказване.