Под 10 са бежанците, хванати на турската ни граница, които са установени като застрашаващи националната сигурност.

Това обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев пред медиите след заседанието на вътрешната парламентарна комисия, на която той отговаряше на актуални депутатски питания.
На Йовчев му се налага за четвърти път днес да коментира темата с бежанския поток.

Той обаче не пожела да каже конкретна цифра, нито да даде повече подробности дали тези „опасни" бежанци са членове на някоя терористична организация.

На въпрос на News.bg докога „опасните" бежанци ще останат на наша територия, министър Йовчев отговори: „ Няма да си ги държим. Веднага ще задействаме процедурите, за да можем да ги екстрадираме извън страната. Не желаем да си държим такива хора".
Стана ясно, че докато започнат тези процедури, тези „опасни" бежанци ще бъдат под засилено наблюдение в местата от затворен тип.

До 200 бежанци на денонощие преминават границите ни, като по думите на силовия министър едва ли скоро ще приключи кризата в Сирия и затова държавните власти не очакват бежанският наплив към територията ни да намалее. Дано да не се окажем прави, но трябва да се готвим и за по-лошото, подчерта министър Йовчев.

До края на годината можем да надхвърлим 11 000 нелегални емигранти, прогнозира министърът. Около месец ще ни трябва, за да разкрием допълнителните места за бежанци, стана ясно още от думите на силовия министър. По-рано днес бе пояснено, че е възможно да приемем безрисково до 7000 души.

Цветлин Йовчев е категоричен, че можем да разчитаме на европейска финансова подкрепа, тъй като Брюксел ни признава кризисната ситуация.