Утре гласувайте масово, защото това е единственият начин да се противопоставим на контролирания вот. Това призова лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция по повод акцията на прокуратурата, при която в Костинброд бяха открити 350 000 бюлетини, готови за подмяна на вота.

Лидерът на социалистите бе категоричен, че за последните 3 години управление на ГЕРБ страната ни е върната в 19 век от фейлетона на Алеко Константинов „Бай Ганьо прави избори".

Станишев не пропусна да припомни, че печатницата „Мултипринт", на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, е подготвяла и бюлетините за президентските избори през 2011 година и е възможно още тогава да са приложили тази схема за измама.

Той подчерта, че незаконните бюлетини се равняват на 10 процента от гражданския вот или 25 депутатски места и съвпадат с резултатите на проучвания на социологически агенции, които имат драстична разлика с повечето официални източници, от което следва, че ГЕРБ и социолози работят по готова схема за измама.

Станишев обяви, че днес е получил сигнал от член на партията му, според който в Пловдив и Сливен вече са раздадени бюлетини за фалшифициране. Той допълни, че вече е подал и сигнали за проверка на автомобилите, които ще пренасят бюлетините в утрешния ден заради опасност от двойни дъна, чрез които могат да се подменят готови бюлетини.

Станишев не пропусна да приветства прокуратурата за категоричните й действия спрямо подобни машинации, но обърна внимание на факта, че операцията е извършена без МВР.

Станишев използва случая да се обърне пряко към президента Плевнелиев и към служебния премиер Марин Райков и ги призова веднага да говорят с главния прокурор Сотир Цацаров, за да се установи защо МВР не е оказало съдействие.

Лидерът на левицата бе категоричен, че ако от Вътрешното министерство, което според него все още е подопечно на ГЕРБ, са възпрепятствали тенденциозно операцията, то главният секретар и служебният министър веднага трябва да бъдат изгонени.

„Виновникът за този опит да се открадне правото на глас от българина трябва да лежи в затвора без съмнение", отсече убедено Станишев. Той заяви, че вече е информирал мисията на ОССЕ за случая и сподели, че днешното абсурдно разкритие му е разяснило защо въпреки всички скандали с Цветанов бившият премиер Борисов не се отказва от него.

Станишев обясни, че това явно се дължи на факта, че бившият вътрешен министър е двигател на всички схеми, с които партията на Борисов си осигурява нечестни победи и не се поколеба да сравни ГЕРБ с мафиотските структури от книгата „Кръстникът".

След изборите във всички случаи ще трябва да има пречистване, коментира още лидерът на БСП. По думите му след утрешния ден трябва да има процес на възстановяване на демократични и нормални институции. Лидерът на БСП смята, че хората, организирали настоящия случай, са готови на всичко, за да останат на власт.

По естествен път възниква съмнението за президентските избори, подчерта той, но обясни, че не днес е времето, когато да се коментира дали вотът за държавен глава е бил фалшифициран.

Според лидера на БСП нелепо е обяснението на Бончев, че тези 350 000 бюлетини са технологичен брак. Над 40% повече хартия, по негови данни, е изразходвала същата фирма за вота за президент.

Сергей Станишев каза, че досега не е имало съмнение в резултатите от вота. Най-много са излъгани тези, които са гласували за ГЕРБ, смята червеният лидер.

Липсва ми реакцията на ЦИК, липсва ми реакцията на служебния премиер, липсва ми реакцията на президента, каза още соцлидерът. Служебният вътрешен министър, по думите му, е назначен от Росен Плевнелиев.

Става въпрос за честта на България, категоричен бе Сергей Станишев, който опроверга информацията, че сигналът за печатницата в Костинброд е подадена от „Позитано" 20.

Днес сме свидетели на безпрецедентен опит за кражба на гласа на избирателите, каза и Младен Червеняков. Социалистите, по думите му, имали доказателства, че президентските избори са фалшифицирани и затова са завели дело в Конституционния съд за резултатите. За съжаление престъпленията срещу избирателната система са трудно доказуеми, изтъкна Червеняков.

За първи път една печатница печата бюлетините за цяла България, а досега по различните райони различни фирми печатали бюлетините. Янаки Стоилов призова тази ситуация да не разколебава избирателите и да гласуват така, както са убедени.

Социалистите призоваха за засилено медийно присъствие в рисковите изборни региони, за да се реагира своевременно. От червената централа са поискали реакция и на международните наблюдатели.

От БСП са притеснени, че този случай, ще сложи петно върху имиджа на страната ни, което петно ще трябва дълго да чистим. Пречистването ще започне още от понеделник, категорични са социалистите.