Лидерът на РЗС Яне Янев е внесъл жълти сигнали в парламентарната антикорупционна комисия. Около това становище се обединиха Бойко Великов и Димо Гяуров, членове на комисията.

Затова и комисията прекрати преписките, внесени от Янев, за корупцията по високите етажи на властта. Днес консерваторът трябваше да бъде изслушан в комисията, но не се яви. Депутатите имаха намерение да получат повече информация от него по внесените сигнали.

Следва да се уточни, че това са стари сигнали, внесени по времето, когато лидерът на РЗС бе опозиция на управляващите.
Припомняме, в момента Янев е в процес на изобличаване на БСП и другите управлявали пред 2005 година, като първо направи опит да разследва дейността на президента Първанов и вицето му Марин.

Първият от въпросните сигнали, предоставен от Янев, касае премиера Борисов, който по данни на РЗС е замесен в източване на гориво и контрабанда на амфетамини, а освен това има и сериозни връзки с хора от мафията.

Лидерът на РЗС предупреди депутатите, че като главен секретар на МВР Борисов упорито е прикривал криминалното си минало, а после като кмет на София е сключвал сделки, облагодетелстващи шефа на „Лукойл" Валентин Златев, който според партията е свързан с руската мафия.

Вторият сигнал се отнася за финансови злоупотреби с европейски средства на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той е съставил документ с невярно съдържание, отнасящ се за делегатско събрание на ГЕРБ. В резултат на това по незаконен начин членове на УС на сдружение ГЕРБ станали кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на НС Цецка Цачева.

Третият сигнал на Янев касае земеделския министър Мирослав Найденов, за когото в РЗС имали данни, че търгува с влияние, злоупотребява със служебното си положение и е замесен в искането и предлагане на подкупи в особено големи размери.