България изразява силно безпокойство от факта, че КНДР открито пренебрегна призивите на международната общност и осъществи изстрелване на ракета с далечен обсег на 12 декември 2012 г.

Това заяви говорителят на МВнР Весела Чернева по повод изстреляната от КНДР днес ракета с далечен обсег на действие.

"Този акт представлява явно незачитане на международните задължения на КНДР и в частност на резолюции 1718 и 1874 на СС на ООН и сериозно подкопава усилията за установяване на траен мир и стабилност на Корейския полуостров", позочи Чернева.

Настоятелно призоваваме КНДР да се въздържа от по-нататъшни действия, които биха довели до още по-голяма ескалация на напрежението в региона и изолация на страната, както и да спазва стриктно международните си ангажименти, произтичащи от съответните резолюции на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ, се казва още в изялвението на Външно министерство.

Припомняме, Северна Корея успешно изстреля ракетата-носител, която имаше за цел да изведе в орбита сателитът Кванмьонсон-3.

Белият дом осъди изстрелването на ракетата и нарече това „голям провокативен акт", който може само да доведе до по-голяма изолация на Пхенян, според изявлението на говорителя на Американския Национален съвет за сигурност Томи Вийтор.

Генералният секретар на ООН изрази притеснения от потенциалните негативни ефекти за регионалната стабилност след успешното изстрелване на ракетата.

Япония обяви, че иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъди ситуацията с ескалацията на напрежението на Корейския полуостров, провокирано от Пхенян. Японското правителство потвърди, че ракетата е преминала над Окинава, но японските военни не са я прихванали.