Чужденците да не могат да купуват българска земя, както и родните местни юридически лица, учредени с участието на чужденци и чуждестранен капитал, също да нямат право да придобиват собственост над родната земя поискаха родолюбци от Националния координационен център „За Земята на България".

Интересното предложение, което е продължение на дебата за българската земя, бе направено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, а исканията са заложени в специална декларация, изпратена до Народното събрание, Министерски съвет и президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, Народното събрание реши да удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци, което предизвика сериозно недоволство от страна на институции и граждани и се появи заплахата страната ни да бъде санкционирана от Европейския съюз.

В подкрепа на решението на народните представители, което бе определено от някои политици като „всеобща лудост" и дори в искане на по-сериозни стъпки се обявиха членовете на „За земята на България". Членът на координационния център Мадлен Кирчева обясни, че целта на центъра е да не позволява - „България да бъде заличена от картата на света".

Националистите позовават исканията си и на чл.21, ал. 1 от Конституцията на България според който „Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото". „В продължение на 24 години държавата е пренебрегвала задължението си за особена закрила за земята", обвини още Кирчева.

Исканията на координационния център „За земята на България" се изразяват точно във възстановяване на чл.22, ал от 1 от Конституцията на България, приета от 7-мото Велико Народно събрание през 1991 година, която гласи - „Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай, те следва да прехвърлят собствеността си".

Родолюбците настояват и за въвеждането на забрана за предоставяне на права на чужденци за концесии и аренда върху българска земя. Национален координационен център „За земята на България" даде срок на Народното събрание да направи исканите от тях промени до 29 ноември 2013 година.