Великобритания очаква да обяви тази седмица, че ще изтегли близо около 800 военнослужещи до края на следващата година, прогнозира в. „Сънди таймс".

След като американският президент Барак Обама обяви ускореното поетапно изтегляне на военните от Афганистан, европейските лидери също изразиха намеренията си да започнат да връщат контингентите си.

В. "Сънди таймс" се позовава на говорител на министерството на отбраната, според който присъствието на Лондон в Афганистан е обект на дискусии на най-високо правителствено ниво.

Премиерът Дейвид Камерън беше ясен, че до 2015 г. в Афганистан няма да има британски военнослужещи с бойни задачи и ние ще изтегляме войските веднага, щом прогресът го позволява, обобщава в. „Сънди таймс".

В същото време Германия даде знак, че готви да изтегли от Афганистан 500 войници, които бяха изпратени миналата година и така контингентът й да се съкрати до 4300 души.

Великобритания има втория най-голям контингент в Афганистан, като по-голямата част от военнослужещите са дислоцирани в южната провинция Хелманд. Досега 374 британски войници загинаха при продължилата едно десетилетие война, коментира изданието.

Първоначалното изтегляне на американските военни трябва да протече в две фази, като 5 хил. души трябва да се върнат в САЩ това лято, а други 5 хил. - до края на 2011 г. До края на септември 2012 други 20 хил. ще бъдат изтеглени.

Междувременно и френският президент Никола Саркози намекна, че възнамерява да започне изтегляне на френския контингент успоредно с американския.

Планът за изтегляне на американския контингент от Афганистан е символичен и ще са необходими много по-сериозни стъпки, за да се спрат "безсмислените кръвопролития", заявиха талибаните.