Париж се присъедини към растящия хор на законодатели и мениджъри, които смятат консолидацията към основния път за съживяване на закъсалите европейски банки. Изказването на премиера Едуард Филипе идва преди ключова среща, на която планът за създаване на единен пазар за индустрията може да получи важна подкрепа, пише Bloomberg.

По думите на министър-председателя сливанията в банковия сектор ще бъдат с позитивен резултат за европейската финансова система. В същото време той подкрепи и призива на германския министър на финансите Олаф Шолц за завършването на проекта за банков съюз, който ще улесни значително подобни сделки.

Банкерите в Европа искат едно - по-малко банки

Банкерите в Европа искат едно - по-малко банки

Процесът по консолидация на сектора трябва да се забърза

Миналата седмица Шол даде знак, че Берлин може да се откаже от опозицията на ключов план за интеграцията на европейската банка система, след като институции като Deutsche Bank AG все още не успяват да се окопитят след финансовата криза преди десетилетие. Предложението му обаче все още не е одобрено от правителството, а ключово условия - по-стриктни правила върху покупките на суверенен дълг от банките - вече ядоса италианския му колега.

Проектът за банков съюз ще бъде обсъден в повече детайли през декември на среща на министрите на финансите от Европейксия съюз.

Европейските банки изостават от колегите им от Уолстрийт след 2008 г. заради по-стриктната регулация и отрицателните лихви, които вредят на печалбата им. Но дори американски конкуренти като Goldman Sachs смятат, че Европа трябва да има местни "шампиони" в сектора.

BdB: Трансграничните сливания на банки в Европа са единственият път напред

BdB: Трансграничните сливания на банки в Европа са единственият път напред

Финансовите институции от Стария континент изпитват затруднения