Народният представител от ДПС Делян Пеевски се обърна с призив към Софийския митрополит за възобновяване на богослуженията в т.нар. Руска църква в София.

От пресцентъра на партията бе разпространена информация за апела му, отправен по повод заключването на храма в края на тази седмица и призива на Русенския митрополит Наум, който в настоява храмът "Св. Николай Мирликийски" незабавно да бъде отворен и определя заключването му от странични лица за недопустимо, като зове Софийският митрополит веднага да се разпореди църквата да бъде отворена и да се възстановят своевременно и богослуженията в нея.

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи", заявява Пеевски. Той допълва, че затова още в понеделник ще бъдат предприети необходимите законодателни промени, с които държавата да увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. "Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", посочва още депутатът.

Москва осъди изгонването на тримата руски свещеници от България

Москва осъди изгонването на тримата руски свещеници от България

Захарова подчерта, че "този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение"

Припомняме, че в позиция на руското посолство у нас, публикувана във фейсбук, се заявява, че "по-нататъшната съдба на църквата ще бъде решена от Руската православна църква". Църквата затвори след като трима руски граждани бяха изгонени с решение на ДАНС за осъществяване на политическа дейност, сред тях бе и архимандрит Васиан (Змеев). Те бяха изпратени лично от посланик Елеонора Митрофанова, която обяви решението за "дъно".

Снимка 635007

Източник: Фейсбук / Посолство на Руската федерация в София