Номинацията на АБВ на Георги Първанов и Ивайло Калфин за президентския пост е резултат от номинациите в партията.

Това каза на пресконференция за изтеклия парламентарен сезон Ивайло Калфин.

Ние не приемаме предварителните условия и абдикацията на БСП от битката за президентския пост. Ще видим какви са и другите варианти, но в такъв случай, ако с наше участие ще бъде издигана кандидатурата, то тя трябва да бъде равно приближена до всички”, заяви Ивайло Калфин.

Според него не би било добро решение да не се обсъждат членове на ръководствата на партиите, защото така ще трябва да се търсят фигури в оставащото малко време.

„А ние от месеци чакаме едни или други процедури да изтекат”, коментира Калфин.

Той допълни, че се учудва на реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова.
„И ние разбираме, че е най-исканият от партията кандидат, който не е съгласен да бъде издигнат”, коментира още Калфин.

На въпрос дали биха приели надпартийна кандидатура, ако такава бъде издигната, заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви: „Ние нямаме място в този другарски сблъсък между ГЕРБ и БСП. На нас ни коства огромни усилия търсенето и стремежът да намерим обща, силна, печеливша кандидатура”.

Той визира процедурите по вътрешнопартийно допитване в БСП и допълни, че с аргументи от типа „този не” на разговори с хора, с които държиш да имаш отношения, не се отива.

Не се прави така, сърдити в БСП на АБВ

Не се прави така, сърдити в БСП на АБВ

БСП кани АБВ и Движение 21 отново на разговори на 3 август

Относно поканата за 3-ти август, изпратена от БСП, Петков я окачестви като „призовка” и изтъкна, че елементарното възпитание изисква да вдигнеш телефона и да попиташ „Удобно ли ви е?”.

На трети ние тук трябва да седим на повикване, да тръпнем да получим поканата и като получим поканата, който е с по-здрави глезени, да отърчи, да отиде. Не се прави така”, заяви Румен Петков.

Той обясни обаче, че сигурно ще участват в едни такива разговори, макар че това е много ярка демонстрация на това как не се прави.

По думите на Румен Петков стремежът на АБВ е да намерят силното решение и потвърждаването на номинациите на президента Първанов и Ивайло Калфин се базира на социологията.

Той посочи, че това са двете най-избираеми личности в ляво и тяхното номиниране не е самоцел. „Ние търсим тези личности, които ще ни позволят не да се прави кампания, а да ни позволи да спечелим кампания”, каза още той.

И според него е смущаваща декларацията за отказа в кампанията да се включват лидерите на партии. „Не се подхожда по този начин – не разбирам защо е избрана датата 3-ти август”, каза още Петков.

Относно евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова Ивайло Калфин заяви, че не може омбудсманът в отпуската  да води партийни кампании. Той посочи, че принципната позиция, която АБВ отстоява е, че  омбудсманът е деполитизиран и надпартиен.

От АБВ отчетоха изключително успешен парламентарен сезон, визирайки промените в изборното законодателство, както и Закона за съдебната реформа.

Мариана Тодорова  припомни, че в момента омбудсманът Мая Манолова ще сезира КС относно ограничаването на изборните права на българите в чужбина. Това нямало да се случи, ако е било прието предложението на АБВ един единствен универсален критерий да бъде 40 събрани подписа, което показвало, че позицията на АБВ е била най-чиста.

По Закона за съдебната реформа от АБВ отчетоха, че успехът на закона се дължи отчасти на факта, че той се е разгледал в Съвета за съдебна реформа към министър Захариева, а предложението за създаване на подобен съвет било именно на АБВ.

По отношение на антикорупционния закон, Тодорова заяви, че не са съгласни с разделителната линия, която се прокарва, за тези които го подкрепят да се казва, че са от добрите,  а другите да са лоши. От АБВ ще направят предложение директорите и заместниците да се избират с високо мнозинство от две трети от народните представители.

По антитерористичния закон според АБВ е необходимо специализирано обучение на органите, да се засилят наказателните санкции, да се редуцира подслушването. По думите на Тодорова няма място за популизъм и ще подкрепят закона на първо четене с оглед на терористичните актове в целия свят.

Румен Петков заяви от своя страна, че приключва един изключително силен сезон за ПГ на АБВ. Предотвратихме скъсяването на кампанията на 20 дни, предотвратихме да с е възпрепятства участието на Изпълнителните комитети.

Според Петков след един много тежък провал на Плевнелиев и ГЕРБ другите политически партии нямат против това свиване на кампаниите. Според Петков е необходимо развитието на българската ядрена енергетика, както и сериозен дебат в тази насока. Румен Петков припомни, че всеки ден плащаме 167 хиляди евра на ден лихви заради арбитражното решение за реактора в Белене.

Нежеланието и неспособността на правителството да намери решение на този проблем – ни вкарва в дългова спирала”, коментира още той. Според Румен Петков трябва да си даваме ясна сметка, че ако продължаваме с това поведение след пет години ще излезем от клуба на държавите, които произвеждат ядрена енергия.

Да допускаме чуждо влияние върху нас в противоречие с нашия интерес е недопустимо и министър-председателят трябва да сложи край на това”, каза още той.