"Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите".

Това заяви пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки.

"От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000. Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно", обясни Томов.

Депутатите в спор кои абревиатури са опасни за здравето

Депутатите в спор кои абревиатури са опасни за здравето

Калин Вельов обясни, че произнасянето на буква "п" предизвика изхвърляне на слюнка, като в БСП и ДПС

По думите му има отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което единствено би могло да осигури нормална обстановка за упражняване на вота.

Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната, прогнозира социологът.

Припомняме, че по-рано днес депутатите решиха, че три дни преди вота карантинираните ще трябва да подадат заявление, че ще гласуват с подвижна урна.