Ние настояваме за преструктуриране, модернизация и развитие на видовете въоръжени сили, родовете войски като основа на въоръжените сили. Трябва да имаме минимум 40 000 армия за осигуряване независимостта на страната и нейната териториална цялост.

За тази промяна призова Румен Кисьов, директор на дирекция Инфраструктура на отбраната по време на дискусия, на тема: "Отбраната е математика. Наборната служба - част от управлението".

Дискусията беше организирана от Експертна общност по сигурност и отбрана - град София, Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Дискусионен клуб "Политика 21" към БСП - София.

Над 5 млн. лв. годишно са нужни за Висше военновъздушно училище

Над 5 млн. лв. годишно са нужни за Висше военновъздушно училище

Каракачанов се опира и на обществената нагласа за възстановяването му

На въпрос как ще защитаваме границите или отечеството и териториалната цялост в тези размирни години, той заяви: "Възстановяването на армията, наборната служба, военно-патриотичното възпитание и възпитание и обучение в областта на образователната система, армейската и семейната среда, са ключът към успеха", категоричен бе Цонков.

По думите му Конституцията задължава всяко едно правителство и всяка една държавна институция да работят непрекъснато и в дългосрочен план за осигуряване на необходимото въоръжените сили да бъдат в състояние и възможност за изпълнение на задълженията си.

"Наборната служба и въвеждането на военната повинност, съчетавайки я с професионалната армия, е единственото правилно решение", предложи Кисьов и посочи, че наборната служба трябва да е задължителна за всички мъже от 18 до 45 годишна възраст в рамките на 8-12 месеца.

Кисьов отсече, че подготовката на наборната армия ще струва 160 милиона лева, докато професионалната - 480 милиона лева.

Той заяви, че има вариант, при който да се въведе така наречената единична подготовка. "Спането ще бъде осигурено в казармени условия и общежития, а за желаещите и имащи възможност в домашни условия при строго спазване на разпределението на времето, учебния процес и специалните занятия", каза още Кисьов.

Кисьов увери, че младежите с ниска образователна подготовка и грамотност ще получат и гражданска професия, освен военната специалност като редови състав.

Той добави, че младежите, завършили средно или средно специално образование ще бъдат обучавани като специализиран редови състав, докато други участници с висше образование ще бъдат обучавани и ще преминат служба като младши офицерски състав.

Николай Цонков, заместник-председател на Комисията по отбрана и народен представител на "БСП за България" коментира, че политиката, която води сегашното правителство, е в основата на демотивацията на въоръжените сили.

"Нашата цел е да стабилизиране на системата на отбраната. Ние сме хората, които трябва да зададем тона и да вземем нещата в свой ръце", каза още той.

Ако тези предложения се осъществят и приемат, то това ще доведе до увеличаване два пъти на мирновременните възможности на българската армия за изпълнение на конституционните си задължения, гражданите на България ще получат необходимата военна подготовка, ще се създаде основата на резерв на Българската армия, ще се наблегне на възпитанието на младите в родолюбие и патриотизъм, приобщаване и адаптация на малцинствените групи и разширяване на социалните цели.

Припомняме, най-активни по темата за връщане на наборната казарма са патриотите, в чиято предизборна програма е включено това като обещание. Военният министър Каракачанов активно работи по този въпрос, като засега предложението на министерството е стигнало до разработване на проект за военно обучение по желание и въвеждане на часове по военно обучение в средните училища.