Още двама съпартийци и сподвижници на евродепутата Николай Бареков го напуснаха.

С отворено писмо, разпространено и до медиите, Светлин Танчев, досега зам.-председател на „България без цензура" и Георги Ковачев, член на националния съвет на партията, обявяват, че напускат политическата формация.

Според отвореното писмо, въпреки техния опит да запазят баланса в парламентарната група, отчитайки всичко положително като принос от страна на лидера на партията, размяната на остри реплики, ултиматуми и заплахи през медиите в последно време е преминала границата на добрия тон.

По-конкретно напускането си Танчев и Ковачев аргументират с липсата на доверие към тях от страна на председателя на партията - Николай Бареков и трайното разминаване в политическите им виждания.

Танчев и Ковачев припомнят положените от тях усилия в последната година да решат вътрешнопартийните проблеми.

"Останахме плътно до Николай Бареков в един от най-трудните моменти. Преодоляхме заедно тежкия политически удар в края на 2014 г. при напускането на трима народни представители, с надеждата това да доведе до пълна мобилизация и съвършено нов облик на партията, с които редиците ни да започнат дългоочакваната подготовка за местни избори. И това не се случи!"

Светлин Танчев и Ковачев заявяват, че подават оставки от всички заемани от тях длъжности и считано от днес не са част от ПП „България без цензура".

Малко по-късно обаче лидерът на ББЦ Бареков обяви, че още миналата седмица е поискал писмено от Контролния съвет на партията изключването на депутатите Светлин Танчев и Георги Ковачев.
"Мотивите ми за това решение са системното гласуване на двамата в синхрон с групата на БДЦ в полза на управляващата четворна коалиция", изтъква евродепутатът.

Двамата били отказали да дадат пред Бареков мотивите си защо са подкрепили в пленарна зала и в бюджетна комисия тегленето на 16 млрд. външен дълг.